Univerzitet Montpellier
0

Prvorođena djeca su sebičnija, ali i pametnija

Sarajevo-x.com
Studija francuskih naučnika pokazala je da su prvorođena djeca više sebična i manje spremna na saradnju, u odnosu na njihovu mlađu braću ili sestre. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Montpellier uključilo je više od 400 volontera – 178 prvorođenih mališana, 48 srednje djece, 125 djece koja su zadnja rođena i 66 jedinaca.

Svi su učestvovali u igri s novcem kako bi se vidjelo koliko su sebični i koliko su spremni na saradnju. Igrali su u parovima i svaki od njih je započeo igru s istom količinom eura.

Igrač A je zamoljen da da nešto novca igraču B. Onda je igrač B zamoljen da uzvrati uslugu nazad s nešto novca. Rizik da će igrač B vratiti manje novca nego što mu je dato ili neće dati uopće novac, znači da se teže pouzdati i imati povjerenja u igrača A.

Rezultati igre su pokazali da će se prvorođena djeca odreći 25 posto manje novca kad su u ulozi igrača A. Također su manje novca proslijeđivali i u ulozi igrača B. Iznenađujuće je da su jedinci bili darežljivi kao i djeca koja su zadnja rođena i ona koja se kvalifikuju kao srednja.

"Kada dijete koje je jedinac i prvorođeni dobije mlađu braću ili sestre, to vodi ka tome da najstarije dijete ne želi toliko da sarađuje. Drugim riječima, dožive šok što nisu više u centru pažnje svojih roditelja, postaju manje povjerljivi i oprezni kad su u pitanju drugi ljudi i njihovi motivi“, zaključili su naučnici s Univerziteta Montpellier, prenosi Daily Mail.

Ono što je zanimljivo, jeste da su prvorođena djeca pokazala znatno veći koeficijent inteligencije u odnosu na ostale. Smatra se da bi to moglo biti jer oni "profitiraju" od pažnje roditelja koja je usmjerena samo na njih na samom početku života.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da je veća vjerovatnoća da će mlađa djeca biti niža rastom u odnosu na stariju. Razlog tome moglo bi biti takmičenje između braće i sestara oko hrane, pažnje roditelja, okoline i novca, koje bi moglo biti direktno vezano uz rast djeteta.