PROMO
45

Provedite dan sa svojim petogodišnjim kapetanom prve klase na rijeci Trebižat

Moderni život nas je odvojio od prirode. Svijet doživljavamo putem medija i raznih virtualnih slika. Virtualno zamjenjuje stvarno. TV, internet, dokumentarni filmovi o prirodi, uslovljavaju nas da mislimo da je priroda koja je egzotična, koja oduzima dah, na prilično dalekim mjestima i da je kao takvu kako teško ili nikada nećemo doživjeti. Kao da smo zaboravili da priroda postoji i u našim dvorištima, u našoj domovini.

Vođeni željom da pronađemo idealno mjesto za jednodnevni odmor, predahnemo od gradske vrućine i djeci pružimo slobodu da se igraju, istražuju i upoznaju prirodu uz što manje ograničenja ili nadzora, dobili smo preporuku za kanu safari na rijeci Trebižat.

Rijeka Trebižat, jedina je ponornica u Europi koja 9 puta nestaje u tlu, te ponovno izvire. Rijeka s devet imena sa zadivljujućim prirodnim pejzažima i krivudavim tokom, rezervat je čiste i bistre vode, zelenih obala, čarobnih vodopada, laganih brzaka, te bogatog biljnog i životinjskog svijeta.

Odmah na početku našeg kanu safarija nas dočekuju entuzijastični ljudi, pravi zaljubljenici u prirodu, koji su cijeli život proveli upravo pored rijeke Trebižat. Oni poznaju svaki njen kutak, odrasli su upijajući sve ljepote ovog područja, a njihovo bogato iskustvo pomoglo im je da postanu vodiči i skiperi koji svojim gostima sa zadovoljstvom otkrivaju sve ljepote Trebižata.

Zahvaljujući njima, i odrasli i djeca su se odmah osjećali kao kod svoje kuće i mogli smo se odmah opustiti i dopustiti svim čulima da uživaju. Te tako, dok smo mi veliki uživali u okusu svježe ubranih smokvi, djeca su se rastrčala po velikoj bašti odmah uz rijeku, čudeći se zečevima i patkama koji slobodno lutaju poljem.

Kanu safari je zapravo lagano krstarenje rijekom i omogućava vam da najbolje doživite i upoznate bogatsva šarolikih slapova i otoka koje nude Trebižat. Dobna granica ne postoji. Divno je iskustvo za sve koji su željni relaksacije ali i one koji su u potrazi za dnevnom dozom "dječjeg" adrenalina.

Sam kanu safari traje 3 sata i sastoji se od 2 dijela. U prvom dijelu skiperi se pobrinu da naučite upravljati kanuom te znate koristiti opremu. Uz rijeku su nikla i brojna izletišta i kupališta te na maloj pauzi, prije malo zahtjevnijeg dijela safarija, odmorite na jednom od kupališta. Drugi dio je malo uzbudljiviji, svakih nekoliko stotina metara možete da uživate u laganim riječnim brzacima i testirate nove vještine pretogodišnjih kapetana prve klase.

Sigurnost je obezbjeđena od strane iskusnih skipera koji pažljivo prate svaki kanu. Pošto priroda otvara apetit, nakon krstarenja gosti se okupljaju na ranču u porodičnoj atomsferi. Uz odličnu hranu, voće i povrće iz vlastitog vrta, domaće sokove i čajeve, završava prelijep dan u prirodi koji nam je na dohvat ruke.

Trebižat je za nas sjajno prirodno igralište koje doprinosi pozitivnom razvoju našeg uma i jača našu svijest o prirodi. To je mjesto na kojem djeca mogu u punom obimu, na svoj jedinstveni način kroz radost istraživanja i otkrivanja okoline, uživati i iskusiti stvarni prirodni svijet.

Ali možda još važnije, ovakva iskustva pružaju nadu da će naša djeca razviti, a mi odrasli se ponovo vratiti, vrijednosti koje će sačuvati raznolikost i čudo prirode i usmjeriti nas sve prema čistom životu.

Našu za života vrijednu avanturu sa polaskom iz Sarajeva organizirala je vrijedna ekipa agencije Globtour u izvedbi x-time BH. Više informacija možete dobiti putem e-mail adrese [email protected] ili pozivom na broj 062 330 377.