lifestyle
0

Pronađen dnevnik ljubavnice Alberta Einsteina

NINA
Sve male navike Alberta Einsteina, izumitelja teorije relativiteta, opisane su u intimnom dnevniku njegove posljednje ljubavnice, Jochane Fantove, objavio je američki list New York Times.

Fantova, koja je bila 22 godine mlađa od svog slavnog partnera, imala je tu privilegiju da makazama redovno skraćuje sijedu kosu genijalnog fizičara.

Dnevnik, čije su stranice ispisane na njemačkom jeziku, otkrili su univerzitetski radnici koji su istraživali pjesme koje je Einstein slao voljenoj Jochani.

Tokom posljednjih 18 mjeseci njihove veze, Fantova, nekadašnja kustosica kartografskog odjela biblioteke Firestone na Princeton sveučilištu, pomno je bilježila Einsteinove meditacije, mišljenja i jadikovanja sve do njegove smrti u aprilu 1955.

Dr. Donald Skemer, direktor biblioteke u Princetonu, navodi da u svom dnevniku Fantova uglavnom govori o artrozi koja je pod starost mučila Einsteina i o ljudima koji su ga posjećivali.

Rođena kao Jochana Bobasz 1901. u granicama današnje Češke, Fantova je upoznala Einsteina 1929. Tada je bila udata za Otta Fanta u čiju su roditeljsku kuću često dolazili Einstein i Franz Kafka.

Ponovo su se sreli u Sjedinjenim Američkim Državama 1940., sedam godina nakon bijega židovskog fizičara iz nacističke Njemačke, i više se nisu razdvajali.