lifestyle
0

Promijenite svoje loše navike u dobre

Sarajevo-x.com
Moć navike je često potcijenjena i mnogi ne shvataju njenu snagu koja naše živote može odvesti u različitim smjerovima. Profesor psihologije Ian Newby – Clark, koji je godinama izučavao ljudske navike i mogućnosti njihove promjene, predlaže nekoliko načina koji mogu pomoći da promijenimo svoje loše navike.

Skoncentrišite se samo na jednu naviku

Ukoliko smatrate da vas neka od vaših navika nikuda ne vodi te je se stoga želite riješiti ili njen pravac djelovanja usmjeriti u drugom smjeru, potrebno je da se intenzivno koncentrišete samo na nju. Pokušaj promjene više navika istovremeno samo će dovesti pometnju u vaš život i nećete uspjeti postići značajne rezultate.

Napravite plan

Kada ste identifikovali naviku koja vas usporava i ne dozvoljava vam da napredujete, napravite plan kako biste postepeno i svakodnevno radili na ostvarenju svoje želje. Pokušavajte se pridržavati plana koji ste napravili i već nakon nekoliko sedmica uočit ćete razliku u svojoj navici koju želite promijeniti.

Djelujte u skladu sa svojim mogućnostima

Kada ste napravili plan, obratite pažnju na njegove sastavne dijelove i da li ste u stanju pridržavati se svega što ste si dali u zadatak. Razmislite koliko ste spremni i djelujete u skladu sa svojim mogućnostima i svakodnevnim obavezama. Nekada se nećete moći pridržavati svoga plana, ali nemojte odustajati. Svakoga dana ponovite ono što ste napisali i nakon izvjesnog vremena stvorit ćete dobru naviku.