Kvalitetan život
26

Prof. dr. Ahmet Alanay: Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze

Kičma je centralni potporni dio sistema leđne i lumbalne kičme. Primarna funkcija kičme je poduprijeti tijelo, omogućiti kretanje i zaštititi kičmenu moždinu.

Zdrava kičma znači i kvalitetan život, dok poremećaji kičme mogu negativno uticati na svakodnevne aktivnosti.

Previše sjedenja, gojaznost, starenje, loše držanje, prekomjerna opterećenja, ozljede kičme, genetski faktori, infekcije i tumori mogu negativno uticati na zdravlje kičme i uzrokovati bolesti. Najčešće se javljaju skolioza (bočna ili rotacijska zakrivljenost kičme), križobolja, hernija diska, spinalna stenoza (suženje spinalnog kanala) kao i prijelomi kičme. Dijagnostiku i liječenje bolesti kičme obavljaju specijalisti ortopedije i traumatologije. Liječenje se razlikuje ovisno o vrsti bolesti.

Najčešća bolest kičme, skolioza

Skolioza je deformacija kičme koju karakterizira abnormalna bočna zakrivljenost stuba kičme. Kičma je obično zakrivljena u obliku slova "S" ili "C". Osim bočne zakrivljenosti kičme, može doći do nejednakosti ramena ili kukova, jedno rame može biti više od drugog, u donjem ili lumbalnom dijelu može doći do izbočenja, lošeg držanja te bolova u leđima. Skolioza se obično otkriva u djetinjstvu i adolescenciji, kada dijete najbrže raste.

Kod odraslih se skolioza često razvija kao progresija skolioze koja je započela u djetinjstvu ili adolescenciji ili se, s godinama, može razviti kao posljedica promjena u strukturi kičme.

Ako se skolioza ne liječi, povećana zakrivljenost kičme uzrokuje značajne fizičke promjene kao i promjene izgleda. Zakrivljenost može uzrokovati bolove u leđima i donjem dijelu leđa, respiratorne i srčane probleme, funkcionalna ograničenja i psihosocijalne probleme. Kako skolioza napreduje, može dovesti do teških deformacija kičme, koje mogu postati toliko složene da je potrebna hirurška intervencija. Iz tih razloga su rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje ključni u sprječavanju mogućih komplikacija skolioze i očuvanja kvaliteta života.

Liječenje skolioze razlikuje se ovisno o težini stanja, starosti i drugim faktorima. Liječenje može uključivati različite modalitete kao što su praćenje, fizikalna terapija, steznike i operaciju. Blagi slučajevi skolioze mogu zahtijevati samo redovito praćenje od strane ljekara. Fizikalna terapija i posebne vježbe mogu se preporučiti za smanjenje simptoma skolioze i jačanje mišića kičme. Steznici se mogu koristiti u umjerenim do teškim slučajevima skolioze. Operacija se može razmotriti ako je skolioza ozbiljna a drugi tretmani nisu efikasni.

Hirurško liječenje skolioze

Hirurški zahvat se izvodi kako bi se kičma ispravila i stabilizirala. U standardnoj praksi usmjerenoj na liječenje, najvažniji faktori kod odluke da se operiše su klasična procjena kao i stupanj zakrivljenosti. Pacijente kod kojih je kičma zakrivljena iznad 40 stupnjeva treba operisati jer to nije samo kozmetički problem, takva zakrivljenost može uzrokovati probleme s plućima i srcem te negativno uticati na kvalitet života.

Prof. dr. Ahmet Alanay, specijalista ortopedije i traumatologije koji od 2012. radi u Acıbadem Zdravstvenoj grupaciji fokusiran je na područje zdravlja kičme, i smatra da se odluka o operaciji skolioze ne smije se temeljiti isključivo na iskustvu hirurga. Odluku treba donijeti nakon procjene iskustva hirurga, literature o liječenju koje će se primijeniti, stanja bolesnika, očekivanja i uticaja deformiteta na kvalitet života bolesnika. Kvalitet života bolesnika treba procijeniti uz korištenje posebno izrađenih upitnika.

Glavni cilj hirurškog liječenja skolioze je ispraviti krivinu operirajući što manji broj pršljenova i zaustaviti progresiju krivine, a kičmu ostaviti što pokretnijom. Zadnje spinalne fuzije često se izvode kod djece koja rastu. Takođe, metode koje podržavaju rast (kao što su magnetski kontrolirane šipke za rast) najčešći su izbor kod djece koja rastu. Metoda sistema rastućih šipki koristi se za liječenje skolioze u ranom stadiju. Sistem drži krivulju pod kontrolom bez oštećenja kičme, a šipke se mogu produžiti kako pacijent nastavlja rasti. Magnetski kontrolirane rastuće šipke smanjuju broj anestezija i operacija kada se uporede s tradicionalnom metodom, smanjuju stres kod djece i porodice i sprječavaju ponavljanje operacija.

Novi načini liječenja skolioze

Među novim metodama značajno mjesto zauzima minimalno invazivna torakoskopska metoda anteriornog tetheringa. Prof. dr. Ahmet Alanay, specijalista ortopedije i traumatologije u bolnici Acıbadem Maslak, primarno primjenjuje novu tethering metodu kako bi skratio proces oporavka nakon operacije skolioze. Kod ove metode vijci postavljeni u prednjem dijelu kičme na konveksnoj strani zakrivljenosti spajaju se i zatežu debelom poliesterskom trakom u obliku užeta. To pomaže ispraviti krivulju a kičma se spontano ispravlja kako raste. Ova metoda se izvodi torakoskopski bez dugog reza na leđima i hirurški ožiljak je minimalan. Fuzija nije potrebna a vrijeme oporavka je kraće.

Prof. Alanay takođe ističe spinalnu navigaciju, neuromonitoring i 3D spinalni snimak kao najnovije metode koje spašavaju živote pacijentima sa skoliozom. SPINALNA NAVIGACIJA čini umetanje vijka sigurnijim i tačnijim, dok NEUROMONITORING smanjuje rizik od ozljeda kičmene moždine praćenjem prolaza nervnih signala u kičmenoj moždini. 3D SNIMAK KIČME hirurzima omogućuje uvid u stvarne dimenzije deformacije prije operacije, što zahvat čini sigurnijim. Prema riječima prof. dr. Alanaya, ove metode poboljšavaju kvalitet života oboljelih od skolioze i pozitivno utiču na postoperativni proces oporavka.

Prof. dr. Ahmet Alanay
Prof. dr. Ahmet Alanay

"Sigurnost tokom operacije skolioze osigurana je preoperativnom pripremom, provjerama i mjerama opreza tokom operacije kao i pažljivim praćenjem i liječenjem nakon operacije. Faktori kao što su upotreba liste za provjeru, neuromonitoring tehnologija, mjere za smanjenje gubitka krvi, oprez pri postavljanju zavrtnja, kao i mjere zaštite od zračenja od osobite su važnosti. Sigurnost tokom operacije skolioze važan je dio uspješnog procesa liječenja i povratka zdravlja pacijenta", dodaje profesor.

Postoperativni oporavak

Protokoli usmjereni na pacijenta razvijeni su i implementirani kako bi se osiguralo kratko i ugodno razdoblje oporavka nakon operacije skolioze. Ti se protokoli temelje na potrebama pacijenta i preferencijama hirurga i osiguravaju da pacijent bude otpušten iz bolnice što je prije moguće. Osim toga, i vrijeme provedeno kod kuće je kraće, a pacijent se može još brže vratiti normalnim dnevnim aktivnostima.

Prof. dr. Ahmet Alanay specijalista je ortopedije i traumatologije s bogatim iskustvom u liječenju skolioze. Acıbadem Zdravstvena grupacija, poznata po ponudi širokog spektra zdravstvenih usluga vrhunskog kvaliteta uz upotrebu najmodernijih medicinskih tehnologija, ima misiju po kojoj je zadovoljstvo pacijenata prioritet. Tokom kompletnog liječenja, pažljivo pratimo sve vaše potrebe i osiguravamo podršku vama i vašim najmilijim tokom svakog koraka u procesu liječenja.

Više informacija potražite na zvaničnoj stranici klinike www.acibadem.ba ili putem mail adrese [email protected].