Viteška disciplina
63

Prof. Armin Škrbo iz Sarajeva pobjednik takmičenja u dugom pušenju lule u Splitu

Klix.ba
U Splitu je početkom novembra održano 24. otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom pušenju lule, a pobjednik u muškoj konkurenciji bio je prof. dr. Armin Škrbo iz Sarajeva.

On je lulu pušio cijeli sat, 12 minuta i devet sekundi.

Takmičenje u pušenju lule viteška je disciplina u duhu fairplayja, sa svrhom druženja i zabave. Ova takmičenja u svijetu se održavaju već više od 140 godina, a u Hrvatskoj od 8.12.1984. godine.

Škrbi je ovo treća pobjeda, jer je već 1. 10. 2011. u Zagrebu osvajao prvenstvo Hrvatske na 18. otvorenom prvenstvu. Prof. Škrbo se može pohvaliti i da je prvak susjedne države Hrvatske u tri takmičenja. Drugo mjesto je zauzeo Zagrepčanin Krešo Gavez.

Uz moto uvaženog hrvatskog rekordera Martina Dragalića: cigarete su otrov, a lula užitak, potrebno je veliko umijeće, koncentracija i poštivanje internacionalnih pravila. Prema pravilima, smije se koristiti jedino vlastita lula s ravnim "kamišom", a svaki takmičar dobija samo tri grama duhana, dvije šibice i drveni nabijač.

Takmičenje počinje punjenjem lule u strogo određenom vremenu od najviše pet minuta. Potom slijedi paljenje duhana koje smije trajati najviše jednu minutu. Takmičar se pritom koristi jednom šibicom, a jedino ako mu se tokom paljenja ugasi ili slomi, smije uzeti i drugu. Ako ne uspije upaliti ni drugom šibicom za njega je takmičenje završeno. Sve to strogo nadziru dvojica sudija, a ovoga puta su to bili Milan Karamarković iz Zagreba i Neven Tomaš iz Splita. Tokom pušenja može se samo sjediti i ne smije se puno micati, dok na stolu ispred pušača smije biti samo drveni nabijač kojim održava lulu "na životu". Takmičiti se, inače, mogu samo osobe starije od 18 godina.

Vezani članci