Humani sportisti
229

Pripremite se i trčite maraton za dječaka Riada 20. januara u Sarajevu

Klix.ba
U glavnom gradu BiH 20. januara će se održati prvi "Unusual 42.195 m Sarajevo" maraton koji će imati i humanitarni karakter. Trkači će moći prodavati svoje kilometre, a sav novac bit će doniran u svrhu liječenja Riada Dubravca o čijoj teškoj sudbini, ali i snazi, su pisali brojni mediji.

Aktivnost za Riada pokrenuo je Mahir Mujić koji će svim trkačima koji se odluče trčati za ovog dječaka dati posebno dizajniranu majicu.

Trčat će se ulicama grada, kroz pet sarajevskih općina, od Darive do Vrela Bosne, preko Miljacke i Željeznice sa stratom i ciljem u Centru Safet Zajko. Saobraćaj neće biti zaustavljen, neće biti fiksnih pozicioniranih sudija, već će se raditi o tipu maratona kao da se radi o samostalnom trkačkom treningu po ulicama Sarajeva.

Svi trkači će morati imati sistem mjerenja pređene dužine pretrčanih kilometara, sat, mobitel ili slično, s "konekcijom" na STRAVI. Trkačima će se prihvatiti rezultat samo ukoliko njihov Strava account pokaže da su pretrčali traženu rutu i da su istrčali minimalno 42.195 kilometara.

Riadova priča, odnosno priča njegovog oca Sadžida, objavljena je u emisiji "Ispuni mi želju". Sadžid je ostao samohrani otac s dvoje djece. Riad je rođen kao sedmanče 28. maja 2009. godine i boluje od cerebralne paralize, a ljekari su predviđali da će "živjeti kao biljka". Pokazao im je da nisu u pravu. Zahvaljujući dobrim ljudima, upornosti njegovog oca i velikoj želji za borbom i životom, Riad ima besplatno liječenje u Dubrovniku i napreduje iz dana u dan. Stao je na svoje noge uz pomagala, redovno vježba i ima veliki osmijeh na licu.

Detalje o onima koji žele podržati akciju za Riada putem "Unusual 42.195 m Sarajevo" maratona potražite ovdje.

Organizator ove neobične utrke je Atletski klub Novi Grad Sarajevo "Atleta".