lifestyle
0

Primjerak "Don Quijotea" za koji se vjeruje da je iz 1605.

NINA
U španskom gradu Murcia nedavno je otkriven primjerak Cervantesovog remek djela "Don Quijote" za koje stručnjaci vjeruju da bi moglo potjecati iz prvog izdanja avantura Hidalga koji je mrzio vjetrenjače.

Stručnjaci još trebaju potvrditi pripada li ta knjiga zaista originalnom izdanju iz 1605., od kojeg je do danas sačuvano svega 18 primjeraka a od kojih četiri u samoj Španiji, saopštenje je na drugom kanalu španske nacionalne televizije.

Knjigu je donio učenik kao doprinos izložbi koja je organizirana u općini Alama u povodu 400-godišnjice objavljivanja "Don Quijotea".

Sva djeca su bila pozvana donijeti po jedan primjerak romana iz kućne knjižnice.

Jose Calero Eras, profesor književnosti u jednoj gimnaziji u Murciji, objasnio je da se na prvoj strani djela opažaju nekolike karakteristike iz prvog izdanja, kao što je posveta grofu grof Beyaru s rečenicom na latinskom "Poslije mraka, očekujem svjetlo".

Kako je prenijela agencija AFP, komisija Španske nacionalne biblioteke podrobno će proučiti papir, mastilo i štamparsku tehniku prije nego što potvrdi je li riječ o originalnom izdanju ili ne.