lifestyle
0

Preteča patke posljednja karika u istraživanju postanka ptica

FENA
Vrlo dobro očuvane okamine Gansusa yumenensisa, životinje slične patki koja je živjela u vodi, pronađene u Kini, vjerojatno su karika koji je nedostajala u razvoju porodice današnjih ptica, objavljeno je u jednom istraživanju u Sjedinjenim Državama.

Taj predak današnjih ptica, koji je ime dobio po kineskoj pokrajini u kojoj je pronađeno pet fosila, živio je prije 115 do 105 miliona godina.

Gansus je vjerojatno obilježio prijelaz između arheopteriksa, poluptice, polugmaza, i današnjih ptica, kažu voditelji istraživanja objavljenog u časopisu Science.

Ta je ptica veoma slična današnjim i "omogućuje da se popuni golemi rascjep između praptica i prvih ptica u razdoblju krede" (prije 145,5 do 65,5 miliona godina) koje se završilo nestankom dinosaura, dodaje Peter Dodson, profesor anatomije na sveučilištu Pensilvanija i jedan od sudionika istraživanja.

Prije 65 miliona godina dinosauri i tri četvrtine drugih oblika života naglo su izumrli nakon kataklizmičkog događaja. Kao uzrok tog masovnog pomora najčešće se spominje pad velikog meteorita.

"Još moramo razriješiti zagonetku zašto je prije 65 miliona godina Gansus u vodi preživio fatalnu kataklizmu u kojoj su nestali dinosauri i mnoge druge vrste", dodaje Jerald Harris, direktor odjela za paleontološko istraživanje u Dixie State koledžu u državi Utah.