PROMO
3

Prednosti Nifty prenatalnog testa

Na svu sreću živimo u vremenu kada na većinu pitanja možeš dobiti odgovor, ukoliko napraviš neki od prenatalnih testova.

Još malo pa će se čuti prvi plač novog člana tvoje obitelji? Od trenutka kada ugledaš plus na testu za trudnoću ili čuješ prvi otkucaj bebinog srca, kreće vrtuljak osjećaja. Trudnoća je vrijeme veselog očekivanja, ali i vrijeme kada se pojavljuju prve majčinske brige. Hoće li sa djetetom biti sve u redu? Kako mogu ne misliti o tome?

Najcjenjeniji su amniocenteza, pregled nunhalnog nabora i NIPT (neinvazivno prenatalno testiranje). Posljednji je najnoviji i u posljednje vrijeme najomiljeniji, zato u nastavku pročitaj malo o njegovim prednostima. Što je točno Nifty prenatalni test?

NIPT je izuzetno jednostavan i neinvazivan prenatalni test koji se koristi za otkrivanje rizika o postojanju kromosomskih nepravilnosti – među njima Downovog, Edwardsovog i Patauovog sindroma. Točnost testa pri otkrivanju te tri trisomije je veća od 99 posto.

Za provođenje testa je potrebno samo 10 mL majčine krvi, koja u sebi sadrži stanične fragmente bebine DNA. Sve to ne predstavlja nikakav rizik niti za mamu niti za bebu. Krv se šalje u laboratorij u Zagrebu, rezultati su dostupni unutar sedam dana. To znači da ćeš već najvjerojatnije u 11. sedmici trudnoće svoju bebu upoznati puno bolje. Ukoliko test pokaže visoki rizik za neki od kromosomskih poremećaja imaš još puno vremena za potvrdu rezultata sa drugim metodama koje preporučuje tvoj ginekolog.

Kako se NIPT razlikuje od ostalih testova i koje su njegove prednosti?

Test mjerenja nunhalnog nabora provodi se u razdoblju kada se radi i NIPT, neinvazivan je i jeftiniji. Na žalost je i manje precizan. Točnost pregleda nunhalnog nabora kod otkrivanja sindroma Down je do 70 posto, ako se pregled kombinira sa krvnim pretragama, točnost se penje na 87 posto.

Kod pregleda nunhalnog nabora češće dolazi do lažno pozitivnih rezultata. Kod trudnica koje imaju 30 godina, udio lažno pozitivnih nalaza je 4 posto. Taj postotak raste kako raste i dob majke. Kod NIPT testova je puno manji udio lažno pozitivnih rezultata – kreće se oko 0,14 posto.

Amniocenteza je među tri nabrojena postupka jedina koja se koristi kao konačna dijagnostička metoda, to znači da sa sigurnošću potvrđuje ili opovrgava prisutnost kromosomskih nepravilnosti. Zato se preporučuje kao dodatni pregled u slučaju visokorizičnog nalaza NIPT testa.

Pregled ima dvije, za buduće majke važne, karakteristike, test se provodi između 15. i 20. sedmice trudnoće, čekanje na rezultate traje duže. Trudnica dobije rezultate negdje oko 23. sedmice trudnoće. To znači da gotovo tri mjeseca dulje čekaš odgovor, ukoliko se odlučiš za taj pregled.

Veći problem je što je amniocenteza invazivni postupak, koja u niskom postotku (od oko 1 posto) uzrokuje spontani pobačaj. Zbog toga se isplati napraviti NIPT, jer u slučaju negativnih rezultata amniocenteza nije niti potrebna.

Svi ti razlozi su zaslužni za sve veću popularnost navedenog NIPT testa koji je omiljen među trudnicama i preporučan od sve većeg broja ginekologa.

Ukoliko želiš saznati više o NIPT testu NIFTY, gdje ga možeš napraviti i koja mu je cijena pozivamo te da posjetiš našu web starnicu www.nifty-test.ba.