promo
28

Povodom Međunarodnog dana lešinara: Trovanje je jedan od najčešćih uzroka stradanja ovih ptica

Lešinari imaju veoma značajnu ulogu u ekosistemu, jer kao "čistači prirode" učestvuju u razgradnji uginulih životinja, ali su zbog toga svakodnevno pod uticajem niza ugrožavajućih faktora. Trovanje je jedan od najčešćih uzroka stradanja ovih ptica.

Povodom Međunarodnog dana lešinara Ornitološko društvo "Naše ptice" posebno naglašava na opasnost koju trovanje predstavlja za sve životinje, a ne samo ptice.

Upotreba otrovnih mamaca u prirodi je jedna od najčešće korištenih metoda za uništavanje štetočina, a istovremeno i jedna od najznačajnijih prijetnji biodiverzitetu. Nezakonita upotreba otrovnih supstanci smatra se jednim od vodećih uzroka smanjenja brojnosti različitih vrsta ptica, a posebno lešinara, koji se prvenstveno hrane uginulim životinjama.

Foto: M. Rankov
Foto: M. Rankov

Visoka smrtnost, koja je posljedica zloupotrebe otrova, može ozbiljno utjecati na status ranjivih vrsta, uključujući i one zaštićene državnim zakonima ili međunarodnim direktivama. Otrovni mamci najčešće se koriste za uništavanje predatora (vuk, medvjed, šakal, lisica) koji mogu nanijeti štete u poljoprivredi, stočarstvu i lovstvu.

Zbog ove prakse njihove populacije su ugrožene nacionalno i regionalno. Neselektivna upotreba mamaca predstavlja rizik i za druge divlje i domaće životinje (stočarske i lovačke pse), kućne ljubimce, ali i za ljudsko zdravlje, sa potencijalnim fatalnim posljedicama.

Foto: Inigo Fajardo
Foto: Inigo Fajardo

Trovanje životinja je krivično djelo koje može biti kažnjeno i kaznom zatvora. U Bosni i Hercegovini je iskazan problem u vidu malog broja prijavljenih slučajeva trovanja, kao i nemogućnošću toksikološke analize prikupljenih uzoraka.

Uključite se u aktivnosti prijavljivanja otrovanih životinja kako bi spriječili da se dati proces razvija nekažnjeno.

Procedura prijavljivanja slučajeva trovanja je sljedeća:

- Federacija BiH "Procedure prijavljivanja trovanja divljih životinja inspekcijskim organima su uniformne, tako da se mogu prijaviti pismeno (anonimno ili sa potpisom prijavitelja) ili putem e-maila, odnosno telefonom na broj 033 226 644."

- Republika Srpska "U slučaju pronalaska uginule životinje, vlasnik ili lice koji je pronašao leš dužan je da o tome obavijesti nadležnu veterinarsku organizaciju, a ona veterinarsku inspekciju koja šalje leš uginule životinje na obdukciju i dodatne analize."