Potvrdila istraživanja
0

Potencijal ovog "super začina" može vam pomoći u ishrani

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Cimet je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava hiljadama godina, a moderna nauka sada počinje testirati njegove potencijalne prednosti u zaštiti organizma od raznih bolesti.

Iako ga ljekari ne preporučuju za liječenje bilo kakvih zdravstvenih problema, istraživanja su pokazala da je ovaj "super začin" pun antioksidansa i može pomoći vašem tijelu u borbi protiv infekcija, virusa, bolesti srca, pa čak i raka.

Dok je cimet široko dostupan u većini supermarketa, prema Healthlineu postoje dvije varijante začina: cejlonski cimet - poznat kao "pravi" cimet - i kasija cimet, najčešći.

Pomaže u snižavanju šećera u krvi

Cimet je poznat po svojim svojstvima snižavanja šećera u krvi, jer može smanjiti količinu šećera koja ulazi u vaš krvotok nakon obroka usporavanjem razgradnje ugljikohidrata u vašem probavnom traktu, prema istraživanju objavljenom 2020. godine.

U međuvremenu, studija objavljena 2022. godine navodi da cimet može imati blagotvorne učinke na osobe s dijabetesom tipa 2 jer može oponašati učinke inzulina kako bi poboljšao unos šećera u ćelije.

Može zaštititi od srčanih bolesti

Konzumacija začina je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a jedno istraživanje pokazuje da su 3/4 čajne kašike uzete dnevno mogle smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi ljudi.

Pokazalo se i da cimet snižava krvni pritisak ako se redovno konzumira najmanje 8 sedmica

Može usporiti Alzheimerovu bolest

Neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti karakteriziraju progresivni gubitak strukture ili funkcije nervnih ćelija.

Određena jedinjenja pronađena u cimetu pokazala su obećavajuće znakove inhibiranja nakupljanja proteina zvanog tau u mozgu – jednog od obilježja Alzheimerove bolesti – u studiji iz 2017. godine.

Međutim, mora se napomenuti da je ovo provedeno na životinjama, pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se proučio utjecaj začina na ljude s tim stanjem.

Može usporiti razvoj raka

Upotreba začina u prevenciji i liječenju raka uglavnom je proučavana kroz studije u epruvetama i životinjama, koje sugerirale da ekstrakti mogu smanjiti rast ćelija raka i stvaranje krvnih žila u tumorima.

Studije na životinjama pokazale su da je ovaj efekat bio toksičan za ćelije raka, uzrokujući ćelijsku smrt.

Ipak potrebno je više istraživanja kako bi se procijenili potencijalni efekti cimeta protiv raka kod ljudi.

Može štititi od određenih virusa

Neka istraživanja sugeriraju da cimet može pomoći u zaštiti od određenih virusa, kao što su gripa i denga, virusna infekcija koju prenose komarci.

Savjetuje se da ne jedete previše cimeta u jednom dahu, jer bi to moglo izazvati probleme s disanjem ili rane u ustima.