{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednja generacija Kineskinja koje su trpjele bolna povezivanja stopala

17.9.2014. u 22:49
34
52
Posljednja generacija Kineskinja koje su trpjele bolna povezivanja stopala
34
Povezivanje stopala, bolna praksa drobljenja kostiju stopala mladih žena kako bi ostala sitna i u obliku lotusa, skoro hiljadu godina bila je raširena u Kini. Konačno je zabranjena 1912. godine, a posljednja generacija Kineskinja koje su prošle ovu torturu svjedoči o svojoj patnji.
Ključni način da žene uzdignu svoj položaj i bogatstvo zabranila je Komunistička partija, ali su neke žene uprkos zabrani nastavile vezivati svoje noge u tajnosti. One su uglavnom živjele u nepristupačnim i zaboravljenim selima, a posljednje žive žene pronašla je britanska fotografkinja Jo Farrell.

Ona je proteklih osam godina putovala po selima širom Kine tražeći žene sa povezanim stopalima. Otvoreno su joj pokazale svoja stopala i ispričala svoje priče. Njih možete naći na web-stranici Living History.

Farrell je nedavno na Kickstarteru prikupila skoro 15.000 dolara kako bi izdala knjigu o ovoj tematici.

Lomljene i povezivanje stopala mnoge žene prolazile su već u prvim godinama života. Dugačkim tkaninama su im umotavani prsti, a uspijevale su prohodati i naviknuti se na bol tek nakon više mjeseci.

Mala stopala smatrana su lijepim, ali i statusnim simbolom, što je često bio jedini način za udaju. Običaj datirao još iz 960. godine, a idealna dužina stopala bila je 7,6 centimetara. Kako su dječije kosti lakše za lomljenje i oblikovanje, djevojčice su ovom običaju obično podvrgavane sa dvije godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: