Ljudski utjecaj
2

Posljedica globalnog zagrijavanja: 2017. je jedna od tri najtoplije godine ikad zabilježene

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetska meteorološka organizacija saopštila da je 2017. godina jedna od najtoplijih godina ikad zabilježenih, što još jednom potvrđuje trend globalnog zagrijavanja za kojeg naučnici kažu da je posljedica ljudskog djelovanja.

Temperature u prvih devet mjeseci ove godine bile su neznatno niže od onih zabilježenih prošle godine, ali ipak više od temperatura svih prethodnih godina.

"Posljednje tri godine bile su najtoplije zabilježene godine, što je dio dugoročnog trenda zagrijavanja. Bili smo svjedoci neobičnog vremena, uključujući temperaturu višu od 50 stepeni u Aziji, rekordne uragane na Karibima i Atlantiku koji su doprli do Irske, razorne monsunske poplave koje su utjecale na milione ljudi te nemilosrdnu sušu u Istočnoj Africi", rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije.

On je rekao da će se detaljne naučne studije nastaviti, ali da su već uočljivi alarmantni znakovi kao što je povećana koncentracija stakleničkih plinova koja je posljedica sagorijevanja fosilnih goriva i sječe šuma.

Rezultati su predstavljeni delegatima koji su prisustvovali UN-ovim razgovorima o klimatskim promjenama koji se održavaju u Bonnu u Njemačkoj ove i naredne sedmice. Razgovori su nastavak Pariskog klimatskog sporazuma, a fokusiraju se na obećanja zemalja da će smanjiti isparavanje stakleničkih gasova u skladu s naučnim savjetima.

Naučnici su izrazili zabrinutost nakon što je Svjetska meteorološka organizacija objavila ove informacije.

"Naša klima se mijenja zbog ljudskih akcija. Ono što se nekad dešavalo jednom u sto godina, sada se pretvara u redovne događaje", rekao je jedan od direktora instituta Grantham na londonskom Imperijal koledžu Martin Siegert.

"Očekujemo da će zemlje u razvoju biti najteže pogođene u smislu ljudskog utjecaja. Zbog povećanja padavina i podizanja nivoa mora, poplave će biti posebna prijetnja južnoj Aziji", rekao je profesor koji se bavi proučavanjem klimatskog utjecaja Richard Betts.