lifestyle
0

Poslije Rima, Londona i Praga Aida Korman vraća se u Sarajevo i otvara modni atelje

Sarajevo-x.com
Nakon najuspješnije kolekcije “Ad Modum Bosniesem” na rimskim modnim pistama Aida Korman svoje je saradnike pronašla u bosanskim ženama koje održavaju tradicije starih zanata u Bosni i Hercegovini i odlučila otvoriti atelje upravo u Sarajevu.

“Sarajevo mi je oduvijek predstavljalo inspiraciju, ne samo što je to grad u kojem sam rođena, već i zbog osobenosti ljudi i kultura u njemu. Odiše nečim posebnim, jer je uvijek i bilo spoj Orijenta i Zapada. Samo činjenica da je ovdje bio rat i da je potrebno sve iznova izgraditi neiscrpan je izvor inspiracije za umjetnike i znatiželjnike iz drugih zemalja.”, optimistično naglašava modna dizajnerica Aida Korman.

Novootvoreni modni atelje dizajnerice Aide Korman je u sarajevskoj općini Novi grad, nedaleko od općinske zgrade. Prostor stambene zgrade uređen je kao dizajnerski atelje po uzoru na savremene evropske modne ateljee u kojima je dizajnerica Korman i sama radila.

Uz moderan stilski namještaj blagih tonova su vintage – elementi visokog sjaja iz 50 – tih, te neizbježni motivi bosanske tradicije dominantnih crveno – bakrenih boja, ručno rađeno vezivo i pletenine. Uz brojna ogledala, umjetničke slike čiji je autor upravo Aida Korman, odnosno njeni mnogobrojni prijatelji i saradnici svakako su našle mjesto u ateljeu modne dizajnerice Korman. Gotovo u svakom kutu ateljea uočavaju se aktualni svjetski modni magazini Vogue, Elle, The Face..., te odjevni predmeti iz Njenih dosadašnjih kolekcija, naravno i one posljednje “Primavera 1426”.

Iako je dizajnerski studio prvenstveno orijentiran ka radu na novim unikatnim projektima Aide Korman, djeluje i kao izložbeni prostor otvoren za sve. Pored vidljive ženske odjeće iz dosadašnjih kolekcija, novitet predstavlja sve šira prisutnost muške i dječije mode u kolekcijama Aide Korman.