lifestyle
0

Politički angažman modne dizajnerice Aide Korman

Sarajevo-x.com
Modna dizajnerica Aida Korman nalazi se pod rednim brojem dva na listi kandidata u VII izbornoj jedinici za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Stranke za BiH.

“Ovo je jedinstvena prilika da učinim nešto više i kad je u pitanju modna i tekstilna industrija u BiH koja ne prolazi kroz najsjajniji period. Većina fabrika se zadovoljava lohn poslovima, a veoma često radnici se otpuštaju zbog nedostatka posla. Osim problema nezaposlenosti, postoji i problem nedovoljno plaćenog posla. Naravno, nadam se da će moj angažman u politici dati i mnogo više i da neće biti ograničen samo na tekstilnu industriju, oblast za koju se s pravom smatram kompetentnom nego da ću moći učiniti i druge bitne svari koje će pomoći da se stvori multinacionalna ekonomija BiH i podigne na internacionalni nivo.

Smatram da je moj dosadašnji rad bio i politički osviješten. Moje kolekcije govorile su o historiji BiH, o srednjevjekovnoj Bosni u Rimu i na Siciliji. U Beogradu sam prezentirala kolekciju Na bosanski način pod pokroviteljstvom MTV Europe u kampanji protiv trgovine ljudima.

Govorila sam o tradiciji i zanatima, turizmu u BiH za medije u Pragu i za SAD.

Kolekcija Hljeba i Igara pričala je o agresiji na BiH, ratnoj tragediji i ranijem životu. Pružila sam mogucnost civilnim žrtvama rata da se uključe u projekat, a zatim su se neki okoristili nepokretnima u svrhu vlastite promocije.

Kolekcijom Primavera 1426 govorila sam o odnosu, razlikama i sličnostima između nas i naših mediteranskih susjeda, u prvom redu s Italijom, ali i ostalima.

Moja vizija mode je i moja politička vizija, oslikava multikulturološki identitet BiH, njene različitosti, varijacije i uticaje kao i moju naklonost svim tim kulturama.“ ističe Aida Korman.