PROMO
1.3k

Pogledajte kako izgleda Malak Farma, jedinstvena lokacija seoskog turizma i organske poljoprivrede i stočarstva

Malak Farma se nalazi u ambijentu iskonske prirode, nadomak sela Brežani kod Kaknja, na 45 minuta udaljenosti od Sarajeva.

Malak Farma se prostire na 200 dunuma kvalitetnog zemljišta i šume, te objedinjuje turističku ponudu seoskog turizma sa odličnim smještajnim kapacitetima, i organsku poljoprivredu i stočarstvo.

Gostima nudi jedinstveno turističko iskustvo iskonske prirode, odlične smještajne kapacitete, zdravu i ukusnu kulinarsku ponudu i mnoštvo sadržaja. Malak Farma obiluje raznovrsnim sadržajima poput dječijeg igrališta, hiking staze, škole za jahanje konja, panoramskih lokacija za opuštanje, kurseve fitoterapije, branja voća i povrća.

"Vizija Malak Farme je kreirati unikatnu oazu zdravlja na našim prostorima, koja će biti prostor za sve one koji žele zdravu alternativu današnjem brzom načinu života. Koncept zdravog življenja dovodi do ukupnog poboljšanja zdravlja i kvaliteta života pojedinca i zajednice. Naša misija je proizvodnja halal, organske i zdrave hrane i njegovanje zdravog ambijenta življenja, kako bismo uticali na poboljšanje zdravlja i kvaliteta života naših gostiju i cjelokupnog stanovništva.", izjavio je gospodin Orhan Spahić, direktor Malak grupacije.

Organska poljoprivreda na Malak Farmi

Bosna i Hercegovina je jedna od najboljih lokacija na svijetu za organski uzgoj voća i povrća. Na Malak Farmi su posvetili veliku pažnju nabavci organskih sjemena. Prehrana i đubrivo koje se koristi na Malak Farmi je potpuno prirodno i organsko. Većinski dio farme je poljoprivredno iskorišten, i gotovo na svakom dijelu farme možete vidjeti zasade voća, povrća i ljekovitog bilja.

Na farmi se nalazi preko 2000 stabala jabuka, krušaka, šljiva, trešanja i višanja. Organsko povrće uzgajaju na otvorenom, kao i u plastenicima. Paradajz, paprika, kukuruz, mladi, bijeli i crveni luk, peršun, origano, tikva, krastavac, zelje, kupus, cvekla, rotkva, samo su neke od organskih poljoprivrednih kultura koje uzgajaju na Malak Farmi. Menta, majčina dušica, kamilica, metvica i mnogo drugo ljekovito bilje od kojih prave organske čajeve se nalaze na šumama i livadama ove divne lokacije.

Organsko stočarstvo: krave, koze, ovce, konji i perad na Malak Farmi

Na Malak Farmi trenutno imaju par stotina grla stoke i peradi. Trenutno se na farmi nalazi: 30 grla krava (Austrijski Simentalac), 50 grla koza (Sanska rasa), 200 grla ovaca i ovnova i 10 konja. Ono što je specifičnost Malak Farme je da su krave i koze čistog organskog porijekla.

Kako bi svojim gostima omogućili da jedu organska i free range jaja, pileće i kokošje organsko meso, na par lokacija na Malak Farmi postoje posebno uređeni prostori na kojem se perad slobodno kreće.

Malak kompanije među najvažnijim direktnim stranim investicijama u BiH

Malak Farma je dio grupacije Malak kompanija, koje je Agencija za promociju direktnih stranih investicija (FIPA) BiH proglasila kao jednog od od najvažnijih direktnih stranih investitora u Bosni i Hercegovini.

U sastavu Malak kompanija se nalazi: Malak Regency Hotel, luksuzni hotel s pet zvjezdica, Drvna industrija Malak Janj d.o.o. Donji Vakuf, i Malak Invest d.o.o. Sarajevo, koji je izgradio dvije zgrade u sarajevskim naseljima Nedžarići i Dobrinja, te koji trenutno gradi Malak Resort, luksuzno naselje sa 33 vile na Plandištu u blizini Vrela Bosne.

"Mi želimo da naši gosti znaju šta jedu i čime hrane sebe i svoje porodice. Kvalitet je komparativna prednost Malak Farme i Malak Regency Hotela. Malak Farma će biti generator razvoja ruralnog turizma i organske poljoprivrede i stočarstva ovog dijela Bosne i Hercegovine.", zaključio je Nedžmin Begić, direktor Malak Farme.

Malak Farma svoja vrata otvara gostima na proljeće 2020. godine

Trenutno se na Malak Farmi uvode novi sadržaji i proširuju kapaciteti, kako bi prve goste mogli primiti na proljeće 2020. godine, kada će biti otvorena za posjetioce. Ono što će biti dodatna specifičnost Malak Farme je princip otvorene farme, što znači da će gosti u svakom trenutku moći posjetiti sve lokacije organske poljoprivrede i stočarstva, te se i lično edukovati kako se u 21. stoljeću uzgaja zdravo i organsko voće, povrće i ljekovito bilje i kako se uzgaja zdrava, organska stoka i perad.

Više informacija i novosti o Malak Farmi pratite na oficijelnoj web stranici: www.malakfarma.ba, kao i putem društvenih mreža: https://www.facebook.com/MalakFarma i https://www.instagram.com/malakfarma/.