Korisne smjernice
9

Pet savjeta koji će vam pomoći da vas djeca bolje slušaju

D. B.
Teško je navesti djecu da slušaju šta im govorite i s tim problemom se vjerovatno susreće većina roditelja. No, postoje metode koje bi im mogle pomoći.

Svako dijete dođe u buntovničku fazu ili se jednostavno izgubi u vlastitom svijetu. U takvim situacijama je roditeljima teško da dopru do njih i navedu ih da slušaju ša im govore. Ipak, mala pomoć bi mogli biti savjeti stručnjaka.

Koristite kraće rečenice

Mnogo puta se u dugim rečenicama izgubi ono što želite reći svom djetetu. Zbog toga se potrudite da koristite kraće rečenice i da direktno i jasno kažete ono što želite. Ako koristite duže rečenice, dijete lako može izgubiti pažnju.

Uvjerite se da imate njihovu pažnju prije razgovora

Nikad nemojte početi pričati s djetetom ukoliko niste sigurni da imate njegovu punu pažnju. Povežite se s djetetom i osigurajte da vas sluša. Nemojte mu naređivati nešto vikanjem iz druge sobe, priđite djetetu i uvjerite se da razumije šta mu govorite.

Govorite blagim tonom

S djetetom trebate razgovarati blagim tonom iako to ponekad može djelovati iritirajuće, ali ne smijete izgubiti kontrolu i povisiti ton. Ako to učinite, efekt će biti negativan. Vaš ton treba biti blag kako bi vas djeca slušala i uradila što želite.

Zabrane

Kada tražite od djeteta da nešto ne radi, ono će to često raditi više i češće nego ranije, posebno ako je u buntovnom fazi. U tom slučaju će rijetko odgovoriti na vaše instrukcije. Najbolje je izbjegavati negativne izjave i koristiti alternetivne metode.

Komunicirajte na zabavan način

Umjesto korištenja negativnih riječi, koristite zabavne tehnike. Djeca bolje odgovaraju na instrukcije kada ih dobiju na zabavan način, a ne kao naređenje. Ukoliko se šalite ili imate šaljiv ton, privući ćete njihovu pažnju, a možete koristiti i različite lutke koje će im biti zabavne.