lifestyle
15

Peglanje nogama - egipatski zanat koji prkosi modernim dostignućima

Anadolija
Jedan od simbola egipatske tradicije su zanatlije koje odjeću peglaju primitivnim peglama na nožno potiskivanje.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Rijetki su, ali ih još uvijek ima, iako su razvoj tehnologije i električnih multifunkcionalnih uređaja odveć na skladište historije bacili ovo nekada cijenjeno zanimanje.

Jedan od rijetkih egipatskih zanatlija koji i danas u svom dućanu nudi usluge peglanja nogama je Seyyid Salih, koji se ovim porodičnim poslom bavi već pola vijeka i dalje prkosi tehnološkim dostignućima 21. stoljeća.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Nisam volio školu i stalno sam bježao sa nastave. Sa 12 godina sam ocu priznao da želim napustiti školu i baviti se zanatom koji je i on naslijedio od svog oca. Danas se ovim poslom niko ne želi baviti. Svom sinu sam kupio i električnu peglu ne bi li ga privolio na ovaj posao, ali badava. O ovom poslu će se za nekoliko godina moći samo čitati u knjigama o historiji", kazao je Salih.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Istakavši da su njegove mušterije ljudi iz svih slojeva društva i da ih uglavnom dugo poznaje, Salih je kazao da dnevno pegla i do 120 odjevnih predmeta, većinom odijela, a da cijena njegovih usluga zavisi od materijala koje pegla.

"Moja stara pegla teška je 30 kilograma, a dodatno je težom činim potiskivanjem nogom preko odjeće. Peglu prvo zagrijem na vatri, a pošto ona nema sistem za prskanje odjeće vodom i to ja moram raditi tako što iz usta prskam vodu prije peglanja. Nakon prskanja odjeću peglam zagrijanom peglom", kazao je Salih.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Riječ je o viševjekovnom zanimanju u Egiptu, a uprkos svim dostignućima i proizvodnji multifunkcionalnih pegli, i dalje postoje vrste materijala koje se peglaju isključivo primitivnim metodama. Tradicionalni i popularni egipatski odjevni predmeti od vune su i dalje najčešći izvori prihoda ovim zanatlijama.