lifestyle
0

Pčele mogu nanjušiti eksploziv

Sarajevo-x.com
U studiji, koja je provedena u " Los Alamos National Laboratory ", zaključeno je da se pčele mogu obučiti za pronalaženje i najmanje količine eksploziva. Prema riječima voditelja studije Timothyja Haarmanna, pčele su se pokazale izuzetno učinkovitim u ovakvim situacijama, ali još uvijek je diskutabilno korištenje pčela u borbi protiv nasilja.

U hiljadama eksperimenata, koji su u posljednjih 18 mjeseci provedeni u laboratorijima za nuklearno naoružanje, pčele su izvlačile jezik svaki put kada bi nanjušile prisustvo eksplozivnih tvari.

Istraživači su otkrili da se obične pčele mogu obučiti za ovakve operacije ako se izlože mirisu eksploziva, a zatim nagrade šećernom vodom.

Posmatrane pčele su ostvarile zavidne rezultate i na terenskim ispitivanjima, detektujući eksploziv u simulacijama situacija poput postavljene bombe na cesti, unutar vozila ili slučajeva samoubilačkih bombaša.

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Insekti posjeduju izvanredno čulo mirisa, čak i bolje nego kod pasa. Najljepše je kada pčela dobije šećernu nagradu, pa izvuče rilo. Ne radi se ovdje o malom jeziku, već o jeziku većem od antene.

Studiju je finansirala posebna agencija Ministarstva odbrane SAD-a (DARP) koja se bavi istraživanjem inovativnih i ponekad neobičnih odbrambenih tehnologija.

Uprkos pozitivnih rezultata obavljenih testova, pomenuta agencija ne vidi obučene pčele u vojnoj budućnosti.

"Pčele nisu dovoljne pouzdane za vojnu taktičku upotrebu. Ne vidimo jasan put poboljšanja njihove pouzdanosti koji bi ih učinio vrijednim riskiranja života naših vojnika. Ne planiramo dalje vršiti istraživanja ove vrste.", saopštili su iz DARP-a.