Legalna zaštita od napasnika
1

Papar sprej konačno dostupan ženama u BiH

Sarajevo-x.com
Papar sprejevi za omamljivanje napasnika odnedavno se mogu pronaći i na našem tržištu. Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo prošle godine je Zakonom o nabavljanju, nošenju i nošenju municije i oružja dozvolila upotrebu spreja, i to isključivo ženskim osobama.

Sprej za samoodbranu može se nabaviti bez odobrenja nadležnih vlasti, ali se kupovina i posjedovanje spreja mora prijaviti nadležnoj policijskoj upravi u roku od osam dana.

Sprejevi za samozaštitu su tako dizajnirani da nema mogućnosti da se aktiviraju sami od sebe u torbici ili džepu. Kada se pravilno upotrijebe, napadač će privremeno oslijepiti, jako teško disati i bit će onesposobljen za napad u prosjeku od 30 do 60 minuta. "Papreni sprejevi", koji se mogu pronaći u nedavno otvorenom Army Shopu u Sarajevu, najjači su na tržištu jer sadrže čak 11-procentni koncentrat OC-a.

Naime, sprejevi sadrže dvije osnovne aktivne tvari koje nadražuju dišni sustav, kožu preko pora, te oči i usta, a to su CS u Defenolu i OC u Pfefferu. Izazivaju nepodnošljivo "pečenje" i suzenje očiju i vlažnih područja kože, kašalj i stezanje u prsima.

CS (ortoklorbenzenmalon-dinitril) je zapravo "fini" bijeli kristalni prah koji se raspršuje u jako sitnim česticama, rastvara se sporije od svih drugih vrsta, pa tako se i najduže zadržava na koži, oko 45 minuta i to na svježem zraku.

OC (oleoresin capsicum) je prirodni, masni, želatinozni koncentrat koji se dobiva ekstrakcijom iz vrste ljute paprike. Izaziva jako žarenje i oticanje očiju uz trenutno zatvaranje. Jednako utječe i na osobe koje nose naočale ili leće, a ako ga udahnete, izaziva žarenje sluznice u dišnim putovima koja otiče i disanje postane kratko i plitko. Izaziva nekontrolirano kašljanje i osjećaj gušenja u grlu, a ujedno dovodi do oticanja kože s intenzivnim osjećajem žarenja. Učinak OC-a na respiratorni sistem nestaje kroz otprilike 30 minuta na svježem zraku.

Papar sprej prvi su otkrili Nijemci i to 1864. godine kada koristite CN suzavac (kloracetofenon), agens koji nije smrtonosan i koji je u stanju na kratko razdoblje onesposobiti neprijateljske vojnike bez trajnih posljedica. Policijske i druge snage za očuvanje reda počinju koristiti suzavac nakon Drugog svjetskog rata, osobito kao sredstvo kontrole nemira, i kao takvo se koristi i danas.

OC sprej (oleoresin capsicum) je razvijen na Georgia univerzitetu. Razvili su ga profesor James H. Jenkins i dr. Frank Hayes 1960. godine. Formula, pod nazivom "Animal Repellant" je prvi put prodana 1963. godine. Jednako kao i CS, OC nije smrtonosan i izaziva privremeno onesposobljavanje bez poznatih dugotrajnih učinaka. 1989. godine Jedinica za obuku u uporabi oružja (FTU) FBI akademije u Quanticu, Virginia, završava trogodišnje ispitivanje OC-a, nakon čega FBI odobrava primjenu OC-a od strane svojih specijalnih agenata i SWAT timova.

Pored navedenog OC se pokazao učinkovitim protiv domaćih i divljih životinja, bez dovođenja u opasnost samih životinja ili okoliša. OC je, u odgovarajućim dozama, uspješno korišten za odbijanje napada grizli medvjeda na Aljasci i napada pit-bull pasa u Kaliforniji i Teksasu. Pošta SAD-a također izdaje OC svojim poštarima kako bi se zaštitili od ugriza pasa.