Važan je spori tempo
5

Ovo su pjesme koje će vam pomoći da zaspite

DP
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Mnoge pjesme sporog tempa mogu imati uspavljujući efekt, ali jedna je apsolutni prvak.

Postoji mnogo stvari koje mogu pomoći brže zaspati, lijekovi, meditacija, posebne vježbe, masaža. Ali čak 62 posto ljudi bira muziku kao sredstvo uspavljivanja. Postoji i naučni razlog zašto bi trebalo slijediti njihov primjer. Naravno, neće vas uspavati baš svaka pjesma i zbog toga morate napraviti pravu selekciju, piše Bright Side.

Muzika vam pomaže da bolje spavate, ma koliko godina imali

Nekoliko istraživača je proučavalo efekte slušanja muzike prije odlaska u krevet na ljude različitih uzrasta. Utvrđeno je da slušanje muzike pozitivno utječe na san djece, mladih, pa čak i starijih osoba.

Kako muzika djeluje?

Muzika nam pomaže opustiti se i smanjuje nivo stresa. Prilikom jednog istraživanja korištena je umirujuća muzika s tempom od 60-80 bita po minuti, i otkriveno je da su nakon slušanja ispitanicima otkucaji srca postali niži i broj udaha u minuti smanjen.

Jedna posebna pjesma

Zvučni terapeuti su s bendom Marconi Union napravili posebnu pjesmu koja pomaže ljudima opustiti se. Pjesma Weightless ima stalni tempo od 60 bitova po minuti, da bi se na samom kraju spustila i do 50. Priča se da ova pjesma opušta više i od masaže.

Koje pjesme izabrati?

Naučnici su testirali pjesmu Weightless kao i druge opuštajuće pjesme. Ovo je lista od 10 pjesama koje su najviše smanjivale stres.

-Marconi Union - Weightless - Airstream — Electra - DJ Shah — Mellomaniac (Chill Out Mix) - Enya — Watermark - Coldplay — Strawberry Swing

- Barcelona — Please Don’t Go - All Saints — Pure Shores - Adele — Someone Like You - Mozart — Canzonetta Sull’aria - Café Del Mar — We Can Fly

Naravno, možete uvećati svoju listu za uspavljivanje i dodati pjesme za koje smatrate da opuštaju. Samo se sjetite pravila o tempu i birajte umirujuće pjesme.