Sviđa li vam se?
38

Ovo je najzdraviji hobi na planeti: Ublažava depresiju, anksioznost i hroničan bol

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vrijeme je da uzmete dvije igle u ruke i da počnete plesti. Naime, naučno je dokazano da pletenje može ublažiti depresiju i anksioznost, usporiti razvoj demencije i odvratiti pažnju od hroničnog bola.

Organizacija Knit for Peace, koju čini 15 hiljada članova koji pletu za siromašne, tvrdi da postoje dokazi koji ukazuju na to da pletenje pozitivno utiče na um i tijelo.

Ova britanska humanitarna organizacija pregledala je veliki materijal prethodno napravljenih studija na ovu temu pa je provela svoju anketu. Hiljadu ispitanika odgovaralo je na pitanja koja su vezana za pletenje. Anketa je otkrila ono što svi hobisti koji se bave pletenjem već znaju: Pletenje je meditativni hobi s umirujućim učincima.

Pokret koji se ponavlja, odnosno namicanje petlji (stalni pokreti lijevo-desno) čiji je rezultat mekani šal ili par rukavica, oslobađa serotonin u mozgu, i samim tim odvlači pažnju od mentalnih i fizičkih bolova koje možda osjećate.

Prema istraživanju koje je objavljeno u britanskom časopisu za radnu terapiju, 81posto ispitanika reklo je da se osjeća sretno nakon pletenja. Dodatna istraživanja koje je 2007. godine proveo Institut za medicinu uma i tijela Benson-Henry, potvrdila su da pletenje snižava puls na 11 otkucaja u minuti, što znači da vas ovaj hobi dovodi u stanje potpune opuštenosti.

Pletenje također povećava funkcionalnost mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da pletenje smanjuje šanse za razvoj blagih kognitivnih oštećenja za skoro 50 posto, prenosi Parents.

Rezultati ankete koju je provela organizacija Knit for Peace slažu se s prošlim istraživanjima. Naime, 86 posto ispitanika reklo je da im pletenje pomaže da se opuste, dok 30 posto njih tvrdi da im pletenje ublažava pojavu depresije i anksioznost, ali i da im snižava krvni pritisak. Drugi ispitanici tvrde da im pletenje ublažava artritis i hronični bol.

Ovi rezultati trebali bi vam biti dovoljna motivacija da se bacite na posao i da probate novi hobi.