Keramika i grnčarstvo
0

Otvorena škola keramike i grnčarstva u Sarajevu

Sponzorirani članak
Nakon nekoliko mjeseci pripremanja u septembru počinje sa radom prva škola keramike i grnčarstva u Sarajevu. Škola će biti otvorena na adresi Kolodvorska 12, a osnivačica škole je mlada akademska produkt dizajnerica Tatjana Kovačević.

"TAKO - Škola keramike i grnčarstva“ će svojim polaznicima pružiti priliku za kreativno izražavanje u glini, materijalu koji je izuzetno pogodan za oblikovanje, topao i široko primjenjiv, te je zbog ovih svojih osobina pogodan za kreativno izražavanje djece i ljudi različitih dobnih skupina. Ima izuzetno povoljan utjecaj na psihu, te pomaže osobama da istraže svoje unutrašnje osjećaje, snove ili sjećanja i to lakšim putem nego, korištenjem riječi.

Iako dio kulturno-historijske ostavštine BiH čine bogata arheološka nalazišta, pri čemu se posebno ističe butmirska kultura, i to osobito keramika koja je od izuzetnog značaja ne samo za bosansku, već i za svjetsku baštinu, o značaju keramike i grnčarstva u BiH malo se zna, i ovaj zanat je dosta zapostavljen, pa čak i zaboravljen.

Kako je rekla Tatjana Kovačević "TAKO škola keramike i grnčarstva" ima za cilj da oživi kulturu grnčarenja i modelovanja keramičkih proizvoda na prostoru BiH. Škola predstavlja jedinstveno mjesto za djecu i odrasle koji žele da osjete čari rada sa glinom, istražuju svoju kreativnost ili otkriju svoj novi hobi.

Svi zainteresirani više informacija mogu dobiti na web adresi http://takoceramics.wordpress.com/ ili putem e-maila [email protected].