lifestyle
0

Otočje Galapagos dobilo ime po divovskim kornjačama

FENA
Otočje Galapagos dobilo je ime po divovskim kornjačama. Naime, na španskom se jeziku te kornjače zovu galapagos, a kako je otočje najpoznatije baš po toj vrsti gmazova, po njima su dobili i ime.

Inače, arhipelag se nalazi u tihom oceanu, oko 1000 km zapadno od obale Ekvadora i sastoji se od 13 velikih otoka, 17 manjih i više od 40 hridi na površini od oko 9000 km, svi do jednog vulkanskog postanka.

95 posto površine 1959. godine proglašeno je nacionalnim parkom. Najveći otok u arhipelagu, dugačak 100 km, Isabela, oblika je morskog konjića.

Prvo zabilježeno otkriće ovog arhipelaga je iz 1535., kada je brod panamskog biskupa de Berlangera slučajno skrenuo s kursa na putu iz Paname u Peru.

U svom pismu španjolskom kralju Charlesu V. opisao je morske lavove, ptice i galapagose po kojima je arhipelag kasnije i dobio ime.

Preko 300 godina otočje je služilo kao utočište samo gusarima i lovcima na tuljane, kitove te divovske kornjače koji su te vrste doveli gotovo do istrebljenja.

  1. Charles Darwin stiže na obale arhipelaga i tamo dolazi do prvih pravih dokaza svoje teorije evolucije, te piše studiju o postanku vrsta "On the Origin of Species".

Nakon oslobađanja južne Amerike od Španjolske, Ekvador je 1832. formalno anektirao galapagos.

Prva naselja zapravo su bile kolonije kažnjenika, a prvo uspješno naselje osnovano je 1897. na otoku Floreana. 1959. donacijama mnogih znanstvenika i UNESCO-a, osnovan je Istraživački Centar Charlesa Darwina, a dvadesetak godina kasnije galapagos je uvršten i na UNESCO-vu listu svjetske prirodne baštine.