lifestyle
12

Oštrenje noževa, još jedan zanat koji izumire

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Svako danas oštri noževe. Svi sve znaju a posao ne urade kako treba, poput onih koji prave ključeve, sahadžije ili obućari kaže Džanko Papić jedan od posljednjih "pravih" oštrača noževa u Sarajevu.

Radnja "Oštrica" nalazi se u jednom od pasaža Mula Mustafe Bašeskije. Džanko Papić kaže da ova radnja postoji od 1953., a on je u njoj počeo da radi kao učenik u augustu 1964. godine.

Radnju je Papić naslijedio od gazde kod kojeg je učio zanat, a za vrijeme svog "gazdovanja" imao je samo jednog učenika.

Kako kaže, učenika bi rado primio kad bi bilo zainteresovanih, ali takvih nema.

"Svi bi da se bave nečim drugim, bili bi radije konobari u kafiću, nego da gutaju prašinu. Nije ovo čist posao. Ipak, posla ima dovoljno da se može živjeti. Nikada ga nije bilo da se moglo živjeti u izobilju, ali čovjek nije mogao ni ostati gladan", kaže Papić govoreći o finansijskoj strani ovog zanata koji izumire.

Navodi da se danas može kupiti po deset i više noževa za malu cijenu, ali su ti noževi lošeg kvaliteta.

U radnji "Oštrica", između ostalog, oštre se makaze, noževi, šajbe, hirurški noževi, satare...

"Hirurške noževe sam nekad više oštrio, ali sad bolnice nemaju sredstava pa me ponekad doktori zamole da im noževe naoštrim džaba ili na veresiju", kazao je on.

Izlazeći iz radnje "Oštrica" ostavljamo bruseve koji miruju dok ne dođe neko ko ima nož vrijedan održavanja, oštrenja, čuvanja.

Ostavljamo i 69-godišnjeg Džanka Papića koji čezne za nekim ko bi nastavio njegov posao. U suprotnom Sarajevo više neće imati oštrača noževa. A time će još jedan zanat otići u sjećanje.