lifestyle
27

Ostala bez kose: Zbog alopecije dvadesetsedmogodišnja djevojka sama već pet godina

Klix.ba
Dvadesetsedmogodišnja Kayleigh Winter iz Newcastlea sama je već pet godina zbog bolesti koja se zove alopecija. Ova bolest uzrokuje potpuno opadanje kose.

Winter je kazala kako se muči s tim da nađe partnera jer nema dovoljno samopouzdanja da priđe muškarcu koji joj se sviđa. Svoju priču podijelila je s novinarskom ekipom emisije "Preružni za ljubav?" koja se emituje na TLC-u.

"Znam dosta ljudi koji nešto žele sakriti, a ja se sa svojom tajnom moram skrivati godinama. To je veliki dio mog života. Muškarci me vide ovakvu, s perikom, ali ovo sam ja", kazala je Winter skinuvši periku pred kamerama.

Istakla je kako strahuje na prvom sastanku reći da ima alopeciju jer misli da će to otjerati bilo kojeg momka. Kosu je počela gubiti kada je imala 11 godina. do 20. godine kosa joj je potpuno opala.

"Mislila sam da ću se udati do 26. godine. Nisam očekivala da ću u 27. godini biti sama. Ne želim reći da sam stara, ali voljela bih da sam se skrasila do sada", kazala je.

Winter je pristala da se pojavi u ovoj emisiji i ode na nekoliko sastanaka "naslijepo", što nikada ranije nije radila.

Alopecija je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose. Uzrok može biti genetski, a javlja se obično nakon proživljene izuzetno stresne situacije. Jedna ili dvije na 1.000 osoba u Velikoj Britaniji pate od ove bolesti koju dobiju od 15. do 29. godine. U nekim rijetkim slučajevima kosa ponovo naraste.