lifestyle
0

Oslobođeni panda nije preživio divljinu

Sarajevo-x.com
Xiang Xiang
Xiang Xiang
Oslobođeni veliki panda Xiang Xiang, nakon što je u aprilu prošle godine u Kini pušten na slobodu, pronađen je mrtav. Petogodišnja životinja nije preživjela životne uvjete u divljini.

Xiang Xiang je do svog oslobađanja živio u zoološkom centru "Wolong Giant Panda Research" u Kini. Iako su zvaničnici Centra obavještavali javnost o dobrom snalaženju pande u divljinama šumske regije Sichuan, Xiang Xiang nije uspio preživjeti.

Zvaničnici koji su pronašli mrtvo tijelo životinje vjeruju da je do smrti došlo uslijed borbe sa divljim pandama, prenose kineski mediji.

Veliki panda je sisavac uobičajeno kvalificiran u porodicu medvjeda iz središnje i južne Kine. Njegovo glavno jelo je bambus, ali može jesti i drugu hranu, kao što je med. Veliki panda je jedna od najugroženijih životinja na Zemlji - otprilike 1.600 panda živi u divljini i nekih 200 je u zoološkim centrima i sličnim ustanovama.

Ubiti pandu u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997. godine otkada kazna za taj zločin iznosi 20 godina zatvora.

Prije nego je Xiang Xiang pušten na slobodu, proveo je tri godine u kampu za specijalni trening koji ga je trebao spremiti za život u divljini. "Mislili smo da će Xiang Xiang imati stvarne šanse za preživljavanje u prirodnom okruženju", izjavio je Li Desheng, jedan od trenera u kampu za kinesku novinsku agenciju Xinhua.