Za 700 Mostaraca
54

Općina Bursa organizirala nezaboravan iftar ispod Starog mosta

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U predivnom ambijentu ispod Starog mosta u Mostaru upriličen je iftar za sedam stotina postača, sve u organizaciji Općine Bursa iz Republike Turske, instituta Yunus Emre i Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Yunus Dilber, direktor Yunus Emre instituta u Mostaru, kazao je kako je ovo prvi iftar kojeg Bursa poklanja Mostaru.

"Oni su željeli da naprave jedan veliki iftar u Bosni i Hercegovini, željeli su da to bude u Sarajevu, ali smo mi insistirali da to bude u Mostaru, u ovoj prelijepoj atmosferi ispod Starog mosta. Napravili smo sedam stotina iftara jer očekujemo mnogo ljudi, nadam se da će svi uživati u ljepoti iftara zajedno s nama", kazao je Dilber.

Dilber kaže i kako su ramazani u Bosni i Hercegovini, posebni i da se ne mogu mjeriti niti sa jednim drugim doživljajima ramazana.

Ismail Yilmas, generalni sektretar Općine Bursa, kazao je kako je ovo posljednja etapa njihovih iftara koje ovog ramazana organiziraju po balkanskim zemljama.

"Bili smo u Grčkoj, Skoplju, Kosovu, Bugarskoj i sad smo na kraju u Mostaru. Išli smo u sredine koje su srodne nama, poznato je da je Bursa primila stotine izbjeglica tokom Prvog svjetskog rata i odlučili smo da u njihovo ime i u ime tog bratstva organiziramo ovakve iftare", kazao je Yilmes.

Kazao je kako u centralnom dijelu Burse postoji ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca, te se željelo njih, a i druge, posjetiti na bratske i kulturološke veze ovih zemalja.

"Ramazan u srcu svakog muslimana znači nešto posebno, zato su naše aktivnosti vezane za ramazan i dijeljenje tog osjećaja. Mi kao Bursa imamo određenu odgovornost spram naše države, ali i cijele historije Balkana", naglasio je Ismail Yilmes.