Festival rekreacije
126

Održan Sarajevo Sberbank polumaraton s gotovo 3.000 trkača iz 45 zemalja

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Blizu 3.000 učesnika iz 45 zemalja svijeta trčalo je danas sarajevskim ulicama u okviru Sarajevo Sberbank polumaratona. Prvi kroz cilj prošao je Kipruto Stenli iz Kenije s vremenom 1:07:11.

Na drugom mjestu je bio Ajkut Tesdemir iz Turske (1:07:57), dok je na trećem bio Ivo Balabanov iz Bugarske (1:08:00).

Kada su u pitanju žene, prva je kroz cilj prošla Olivera Jeftić iz Srbije (1:14:41), druga je bila Bojana Bijeljac iz Hrvatske (1:16:38), treća Oleseca Smobljenko iz Moldavije (1:16:42).

I ove godine utrka je bila otvorena za sve, pa su u njoj učestvovale i osobe s poteškoćama u razvoju. Rekreativci su trčali utrku Fun Run među kojima je bilo i najmlađih, ali i najstarijih.

U ovogodišnjem izdanju veliku atrakciju na trci dugoj 21,1 km predstavljala je i grupa britanskih vojnika iz padobranske jedinice koji su istrčali Sarajevo Sberbank polumaraton kao dio svojih redovnih treninga, noseći ruksake teške 16 kg.

Veliki građana okupio se na ulicama kako bi trkačima dali podršku, a pobjednik je pozdravljen aplauzom i ovacijama.

Polumaraton koji se ove godine realizuje pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo otvorio je ministar Mirvad Kurić.

"Izuzetno je važno, za dobrobit svih građana, podržavati ovakve sportske manifestacije. Čestitam organizatorima 12. Sarajevskog polumaratona na dobroj organizaciji. Ministarstvo kulture i sporta je generalni pokrovitelj uz finansijsku podršku od 20.000 KM. Obzirom da je riječ o novcu građana Kantona Sarajevo, smatram da su organizatori trebali osloboditi građane Sarajeva, učesnike polumaratona, plaćanja kotizacije za učešće ili je barem značajno umanjiti", izjavio je Kurić.

Polumaraton se odvijao ulicama Maršala Tita, Alipašina, Patriotske lige, Vislonovo šetalište, Franje Račkog, Fra Failipa Lastrića, Vrbanja, Hiseta, Obala Kulina bana, Bentbaša, dariva, Telali i Mula Mustafe Bašeskije, zbog čega je saobraćaj privremeno bio obustavljen.

Osim razvoja takmičarskog duha, sarajevski polumaraton doprinosi i razvoju zdravog načina života jer su se učesnicima mjesecima ranije pripremali za ovu utrku, ali i zbližavanju ljudi jer se na jednom mjestu okupe trkači iz različitih zemalja svijeta. Ovo je ujedno prilika i za upoznavanje različitih kultura i običaja.

Kao i svake godine, i ove je organizovan after party gdje će se učesnici zabaviti, jesti i uživati, a strani učesnici će moći obići turističke atrakcije glavnog grada BiH.