{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odlična ideja: Javnim frižiderom na ulici protiv bacanja hrane

15.8.2015. u 18:02
858
53
Odlična ideja: Javnim frižiderom na ulici protiv bacanja hrane
858
Odlična ideja: Javnim frižiderom na ulici protiv bacanja hrane
U baskijskom gradu Galdakaou krajem aprila ove godine na ulici je postavljen javni "frižider solidarnosti", kako je nazvan. Njegovo postavljanje dio je pokušaja da se smanji količina bačene hrane, što se pokazalo kao uspješan potez.
Frižider je bio ideja Alvara Saiza, koji je čitao o ovakvom projektu u Njemačkoj, nazvanom Foodsharing.de, koji pomaže ljudima da se riješe neželjenih ostataka hrane koje bi drugi mogli željeti, te je takvo nešto poželio implementirati i u svom gradu.

Rezultat svega bio je "frižider solidarnosti" koji je gradonačelnik španskog grada Ibon Uribe entuzijastično podržao sa 5.500 dolara kojima je kupljen uređaj, plaćena struja, održavanje i studija zdravstvene sigurnosti.

Volonteri lokalnog udruženja kažu da ove namirnice najčešće koriste siromašni, a neki dolaze čak i iz drugih mjesta. U frižideru završe i jela, salate, frapei, omleti ili cijele korpe hrane koje ostavljaju stanovnici, ali i restorani i barovi. Na svakom proizvodu naznačen je rok trajanja.

"Dosad ništa nismo bacili", ponosni su ovi humani ljudi.

Nema ograničenja u količini hrane ili napitaka koje se mogu uzeti iz frižidera, a uskoro bi još jedan takav frižider trebao biti postaljen u drugom dijelu grada.

Važno je dodati da volonteri redovno provjeravaju svaki pojedinačni proizvod kako bi bili sigurni da ništa nije pokvareno. Dobrim ljudima sugeriše se da u frižider ne ostavljaju svježe meso, ribu niti jaja, a sve što je skuhano kod kuće mora imati adekvatnu naljepnicu na kojoj piše šta je i kad je napravljeno.

Samo u prvih pet sedmica od propadanja je spašeno na stotine kilograma hrane, a siromašni su nahranjeni.

Pokretač projekta kaže da su ga već kontaktirali iz brojnih drugih gradova koji su zainteresovani da pokrenu nešto slično.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: