lifestyle
157

Objavljena lista 50 najjeftinijih zemalja svijeta za život, BiH na 11. mjestu

Klix.ba
Američki magazin Time objavio je istraživanje kompanije za finansijsko savjetovanje GoBankingRates na kojoj se nalazi lista od 50 zemalja svijeta u kojima je najjeftinije živjeti. BiH se nalazi na 11. mjestu.

Analizu je objavio američki magazin Time koristeći podatke o platama, troškovima iznajmljivanja stanova, cijenama prehrambenih artikala, prevoza, komunalnih usluga i sl. Magazin ističe kako su cijene za iznajmljivanje u nekim zemljama jeftinije i za 70 posto u odnosu na New York City, prehrambeni artikli za 40 posto i usluge za 30 posto.

Najjeftinija zemlja za život je prema ovoj analizi Južnoafrička Republika. Poredeći s New Yorkom, u ovoj zemlji je najam stana jeftiniji za 87,5 posto, hrana je za 71 posto jeftinija, a komunalne usluge za 65,8 posto.

"Južnoafrička Republika je najjeftinija zemlja za život. Ona je ujedno i najveći svjetski proizvođač platine, zlata i hroma, što je omogućilo veću kupovnu moć stanovnika. Zemlja nudi i niže cijene za dobra i hranu, kao i najam. Naprimjer, troškovi u Cape Townu za cijeli mjesec iznose blizu 400 dolara", piše Time.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 11. mjestu. Lokalna kupovna moć naših stanovnika je, ističu, pristojna, a imamo i veoma niske cijene najma, namirnica i robe široke potrošnje.

"BiH je evropska zemlja koja granični s Hrvatskom i Srbijom, s populacijom od 3,9 miliona. Glavne industrijske grane su minerali i metali među kojima su čelik, ugalj, željezne rude, olovo i cink. U glavnom gradu Sarajevu za mjesečne troškove najma stana i drugih stvari potrebno je između 600 i 700 dolara", piše Time.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, Kosovo se nalazi na 3. mjestu. Srbija na 18., Crna Gora na 26., Slovenija na 36. i Hrvatska na 47. mjestu.