lifestyle
50

Novozelanđanke nemaju novca za uloške, tokom ciklusa preskaču nastavu

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Djevojčice iz siromašnih porodica na Novom Zelandu prinuđene su tokom menstrualnog ciklusa da koriste novine, krpe i listove iz telefonskih imenika, a zbog ovoga propuštaju i nastavu u školi, prenosi Guardian.

U posljednja tri mjeseca lokalna humanitarna organizacija KidsCan podijelila je četiri hiljade pakovanja higijenskih uložaka širom zemlje nakon što je vlada donirala novac i odlučila da se napokon bori s ovim problemom.

Higijenski ulošci na Novom Zelandu se oporezuju, a KidsCan je uspio da ih kupi za jedan dolar po pakovanju umjesto četiri do osam dolara, budući da su kupovali naveliko.

Škola Papatoetoe u Aucklandu izrazila je ozbiljnu zabrinutost pošto više od 700 učenica ne može priuštiti potrebne proizvode za mjesečne cikluse te zbog toga tokom tog perioda u mjesecu i ne dolaze na nastavu.

U mnogo siromašnih područja, nastavnici i školsko osoblje su ti koji kupuju ove proizvode za svoje učenice od vlastitog novca, a ponegdje su djevojčice davale 50 centi mjesečno kako bi dobile svoju zalihu.

Školska medicinska sestra u Papatoetoeu Sarah Kull kazala je kako je ukidanje naknade od 50 centi zaista pomoglo djevojčicama, te sada dolaze i traže higijenske uloške.

"Postoji neka vrsta stida kada traže ono što im je potrebno. Često dolaze i žale se i na menstrualne bolove, ali mnoge ne mogu priuštiti ni paracetamol koji je najjeftiniji za ublažavanje bolova", rekla je Kull.

Premijerka Louisa Wall predvodi kampanju privlačenja pažnje na probleme sa kojima se susreću mlade Novozelanđanke koje većinom sebi ne mogu priuštiti održavanje higijene tokom onih dana u mjesecu.

"Lokalne škole traže pomoć od mene. Djevojke preskaču nastavu zato što ne mogu priuštiti potrepštine kako bi normalno provele tih nekoliko dana mjesečnog ciklusa. Te stvari nisu nikakv luksuz, već nešto najneophodnije za jednu ženu", rekla je premijerka.