Duga tradicija
29

Novogodišnji rituali: Crveni veš za sreću u ljubavi, poljubite prvo osobu suprotnog spola

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U zavisnosti od dijela svijeta u kojem živite, svako ima svoju tradiciju koju upražnjava uoči Nove godine.

Jedni nose određene boje jer smatraju da će im to donijeti sreću, drugi prisustvuju izlasku Sunca, pa na taj način pozdravljaju Novu godinu, dok neki vrijeme provode analizirajući prethodnu godinu i planirajući novu koja je pred njima.

Osim vjerovanja koje uključuje zavodljivi crveni veš, Nova godina je zasigurno jedan od datuma za koji se veže najviše običaja i raznih malih rituala. Jedan od njih je, da biste ukoliko želite biti sretni u predstojećoj godini, Novu godinu prvo trebali čestitati osobi suprotnog spola.

Nikako ne trebate plakati, jer ćete tako privući lošu sreću. Trudite se da to veče budete optimistični i sretni.

Ne posuđujte novac ili dragocjene predmete. Ukoliko to uradite, znači da ćete isplaćivati novac tokom cijele godine.

Vjeruje se da ukoliko u ponoć pojedete dvanaest zrna grožđa, koji simboliziraju dvanaest mjeseci u godini, tokom cijele godine imat ćete sreće, obilja i bogatstva. Ukoliko se odlučite za jabuke s medom, cijela godina će vam biti slatka i harmonična.

Čišćenje starog nereda i bacanje svih nepotrebnih stvari iz kuće ritual je kojeg se mnogi pridržavaju. Generalno čišćenje stana je poželjno kako biste se oslobodili negativne i privukli pozitivnu energiju. Neki praktikuju običaj bacanja stare metle, te kupovine sasvim nove. To simbolizira čišćenje prašine stare godinu dana, kako se ona ne bi prenijela u novu godinu. Otvorite vrata u ponoć, na ta način pustit ćete sve negativnosti iz kuće.

Hrana je često neizostavni dio na mnogim novogodišnjim proslavama. Širom planete spremaju se specijalna jela, posebno namijenjena za novu godinu. U nekim dijelovima svijeta ljudi spremaju boraniju ili leću koje, kako se vjeruje, donose sreću.