lifestyle
7

Novi jezik light warlpir govore samo mlađi od 35 godina

Klix.ba
Novi jezik, poznat kao light warlpir, otkriven je u zabačenom australskom gradiću, a govori ga samo 350 lokalnih stanovnika i svi su mlađi od 35 godina.

Novootkriveni jezik govore stanovnici Lamajanua, malene zajednice na rubu australske pustinje Tanami. U izolovanom selu živi blizu 700 osoba, pretežno nasljednika Aboridžina, koje je Vlada Australije prisilno raselila. Svi stanovnici govore tradicionalnim warlpiri jezikom, a neki koriste i kriol, verziju kreolskog jezika baziranu na engleskom.

Carmel O'Shannessy, profesorica na Odjelu za lingvistiku Univerziteta u Michiganu, dokumentovala je otkriće ovog jezika u studiji objavljenoj u listu Language.

O'Shannessy je jezik otkrila dok je radila u školi na sjevernoj teritoriji, gdje djeca uče tradicionalni warlpiri. Primijetila je da neki učenici u razgovoru jedni drugima dobacuju na nekoliko jezika.

"Nakon nekog vremena sam shvatila da se prebacuju sa jezika na jezik u svakoj rečenici i odlučila sam to istražiti. Snimila sam njihov razgovor, pogledala obrasce i primijetila veoma upadne sistematske obrasce. Tada sam shvatila da se radi o zasebnom sistemu", rekla je O'Shannessy.

Ona objašnjava kako većina glagola u novom jeziku potječe iz engleskog ili kriol jezika, dok većina ostalih gramatičkih elemenata dolazi iz warlpirija. U warlpiriju se riječi mogu redati po bilo kojem redu, a gramatičke interpretacije temelje se na sufiksima vezanim za imenice. Također, tu je i foma riječi koja se odnosi na prošlost i sadašnjost, ali ne i budućnost.

Prema mišljenju O'Shannessy, light warlpiri se pojavio tokom '70-ih i '80-ih godina prošlog stoljeća. Ona smatra da je do nastanka jezika došlo zahvaljujući dječijem prebacivanju između engleskog, kriola i warlpirija. Vijest o novom jeziku oduševila je lingviste iz čitavog svijeta.

Međutim, to nije prvi put da je ova mala zajednica ispunila naslovnice svjetskih medija. Godine 2010. stanovnici ovog sela ostali su zapanjeni kada je najednom počela padati kiša riba. Meteorolozi navode kako je kišu stotina riba uzrokovao tornado.