lifestyle
14

Nova zgrada Franka Gehryja izgleda kao "najljepša zgužvana papirna kesa"

Klix.ba
(Foto: James Brickwood)
Prva kuća arhitekte Franka Gehryja u Australiji, nova zgrada Dr Chau Chak Wing na Univerzitetu tehnoloških nauka u Sydneyju, izgleda poput zgužvane papirne kese, te svojim dizajnom nosi klasični potpis poznatog arhitekte.

"Staklo na zgradi je bilo izazov, kao i cigle koje su postavljane ručno – gledali smo u njih i mislili kako nemamo pojma kako da to izvedemo. Ipak, to je njegov zaštitni znak, on dizjanira, a na nama je da napravimo", kazao je Patrick Woods, zamjenik prorektora na Univerzitetu tehnoloških nauka u Sydneyju.

Gradnja je počela u novembru 2012. godine, a do kraja ovog mjeseca će biti otvorena za više od 1630 studenata.

Umjesto "harvardskih" sala i velikih dvorana koje dominiraju na standardnim fakultetima, ova zgrada studentima pruža drugačije iskustvo slušanja predavanja i polaganja ispita. Nove ovalne učionice omogućavaju predavaču da bude bliže učenicima, dok je raspored sjedenja u učionicama takav da studentima omogućava da rade u manjim grupama.

"Dok sam razmišljao o ovoj zgradi, sve vrijeme sam u glavi imao koncept kuće na drvetu. Željeli smo živući organizam koji raste i grana se poput misli - u isto vrijeme robustan, ali i delikatan", riječi su arhitekte Franka Gehryja.

Mnogi su kritikovali dizajn ove zgrade, dok su je neki opisali "najljepšom zgužvanom papirnom kesom ikad." I dok su studenti oduševljeni, jedan građevinar u blizini je prokomentarisao kako je za toliki novac (oko 180 miliona američkih dolara) moglo biti izgrađeno više fakulteta.

Frank Owen Gehry, rođen 1929. godine, je kanadsko-američki arhitekt, dobitnik Pritzkerove nagrade. Poznat je po zgradama s velikim oblinama, često prekrivenim sjajnim metalima, od kojih su mnoge postale turističke atrakcije.