|

Pogledajte ovih deset nevjerovatnih kuća pod zemljom

Pogledajte ovih deset nevjerovatnih kuća pod zemljom
59
Klix.ba
15.11.2014. u 21:11
17
komentara
59

dijeljenja
Na šta vas asocira termin "kuća pod zemljom"? Na podrume, garaže, bunkere, vlažna i neugledna mjesta?
U nastavku pogledajte deset fenomenalnih primjera koji dokazuju da to i ne mora biti tako - neke od ovih kuća su prave arhitektonske "poslastice" uz dozu izazova i vrhunskog modernog dizajna.

Villa Vals u ŠvicarskojVals, Švicarska Vals, Švicarska


Kada su graditelji dobili iznenađujuću dozvolu da grade u blizini poznate termalne banje u Valsu u Švicarskoj, odlučili su da naprave vilu unutar alpskog skijališta. Ulaz u kuću je kroz podzemni tunel sa druge strane brda.

Kuća Arc u istočnom Hamptonu u New YorkuIstočni Hampton, New York Istočni Hampton, New York


Zadnja stvar koju je vlasnik i prijašnji mrtvozornik Bob Stansel želio kad je gradio svoju kuću da njegove komšije misle kako dovodi neko "čudovište" u komšiluk. Stoga je odlučio da više od polovine kuće smjesti pod zemlju. Prolaznici nikad ne bi rekli kako ova kuća ima četiri spavaće sobe, teretanu i nekoliko dnevnih boravaka.

"Zemljana" kuća u Seoulu u KorejiSeoul, Koreja Seoul, Koreja


Arhitekta Byoung Soo Cho sagradio je podzemnu kuću u sred guste šume i rižinih polja. Ona ima ogromno dvorište, kuhinju, biblioteku, dvije spavaće sobe i kupatilo. Inspiraciju je pronašao tokom studiranja na Harvardu, kada je učio o istočnjačkoj filozofiji i prostorima sa pozitivnom i negativnom energijom. Njegov dom je mjesto za meditaciju, razmišljanje, mir i gledanje u zvijezde.

"Kuća pećina" u Missouriju (SAD)Festus, Missouri Festus, Missouri


Trenutni stanari ove kuće zemljište su kupili preko eBaya. Za četiri su godine uspjeli napraviti dom sa tri spavaće sobe sa geotermalnim grijanjem. Ovo je danas sjedište njihove male kompanije porodičnog biznisa.

"Gross" kuća u ŠvicarskojGreifensee, Švicarska Greifensee, Švicarska


Vlasnik ove kuće je trebao dodatni prostor za svoju porodicu, no nije želio tražiti dopuštenje komšija. Umjesto toga, napravio je dva "podzemna dvorišta" u kojima se sada nalaze još tri spavaće sobe za njegovu djecu.

Planinska kuća u NizozemskojHuizen, Nizozemska Huizen, Nizozemska


Izgrađena na nasipu holandskog prirodnog rezervata, ova je kuća iz pojedinih uglova gotovo nevidljiva, a drvena fasada je čini pravim kameleonom, koji se savršeno uklapa u okolinu. I iako izvana izgleda dosta minimalistički, unutrašnjost je prilično zanimljiva - jedna soba ima policu za knjige napravljenu od starog Jaguara, a stepenice koje vode do gornjeg sprata napravljene su od starih skateboardova.

Kuća Pachacamac u PeruuPachacamac, Peru Pachacamac, Peru


Izgrađena za dvojicu umirovljenih filozofa, njen neobični dizajn simbolizira "arhitektonsku intervenciju nad nedirnutom prirodom". U okolini nema ni struje, a ni vodno-kanalizacionog sistema.

Seosko imanje u ConnecticutuNew Canaan, Connecticut New Canaan, Connecticut


Kuću je originalno sredinom prošlog stoljeća sagradio Philip Johnson, a ova je kuća naknadno dobila umjetničku galeriju, bazen i garažu.

Kuća bez prozora u PortugaluLeiria, Portugal Leiria, Portugal


Dnevna soba ove kuće smještena je ispod ogromnog krovnog prozora koji omogućava dosta svjetlosti, dok su druge prostorije, uključujući spavaće sobe, pod zemljom i imaju izlaz u privatno dvorište.

"Sklonište u zemlji" u sjevernom MichiganuSjeverni Michigan Sjeverni Michigan


Djelo arhitekte Adama Bearupa - ova kuća posjeduje staklenik, farmu sa pilićima, kravama i magarcima, ostavu i hladnjaču.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...