Pogledajte video
229

Nova atrakcija na Jahorini: Vozili smo se jednim od najdužih alpine coastera u Evropi

E.S.H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ekipa portala Klix.ba danas je na Jahorini imala priliku da se prva spusti jednim od najdužih alpine coastera u Evropi. Ova ljetna atrakcija će danas biti dostupna građanima nakon svečanog otvorenja koje je planirano za 15 sati. U videu pogledajte kako izgleda spuštanje planinskim bobom na šinama.

Jahorinski bob na šinama se svečano otvara danas, radi se o trasi dužine 2,5 km i jedinstven je na Balkanu. Polazna tačka je na stazi Poljice odakle se šestosjedom penje do vještačkog jezera gdje se nalazi i novi objekat i silazna stanica šestosjeda.

Bob se kreće brzinom od oko 40 kilometara na sat, a do cilja je potrebno od tri do pet minuta, u zavisnosti od brzine koja se kontrolira upravljačem. Vozi se kroz prelijepe predjele pa je doživljaj poseban, pruža se pogled na jahorinske padine, a dio trase se vozi i kroz šumu.

Iz Olimpijskog centra su kazali da alpine coaster spada u deset najdužih planinskih coastera u Evropi i ima vertikalni pad od više od 330 metara. Avantura se sastoji od više od 41 elementa uzbuđenja kao što su zaokreti, spuštanje s mosta s prosječnim padom od 60 posto i 70 tobogana.

"Svi ovi rekordni podaci jasno prikazuju napore i konkurentnost Olimpijskog ski odmarališta Jahorina koje su uložili članovi menadžmenta kreirajući projekat za dugoročni razvoj skijališta i predivne destinacije Sarajeva i Jahorine", kazali su iz OC Jahorina napominjući da je ova investicija tehnički izuzetna, ali i ekonomski održiva.

"Ovo je dijamanat u industriji planinskog razvoja. Prava stvar na koju smo ponosni", zaključili su iz OC Jahorina u izjavi za Klix.ba.

Najveća ljetna atrakcija će danas građanima biti dostupna besplatno.