lifestyle
9

Norveška najbolja zemlja za stare osobe

SRNA
Norveška je najbolja zemlja za stare osobe, rezultati su istraživanja provedenog u 96 zemalja, koji su objavljeni na Međunarodni dan starih osoba.

Prema međunarodnom indeksu kvaliteta života u starijoj dobi, kojim se mjeri socijalna i ekonomska dobrobit lica starijih od 60 godina, visoko na listi su, takađe, Australija, zapadna Evropa i sjeverna Amerika, a na posljednjem mjestu je Afganistan.

Prema ovom istraživanju, do 2050. godine 21 posto globalne populacije bit će starije od 60 godina.

Indeks mjeri četiri oblasti – sigurnost prihoda, zdravstvene i lične sposobnosti, te da li ta osoba živi u "prihvatajućoj atmosferi".

Odmah za Norveškom slijede Švedska, zatim Švicarska, Kanada i Njemačka, navodi BBC.

Do 2050. godine oko 40 zemalja u indeksu imat će 30 posto populacije starije od 60 godina. Prema podacima UN, broj starijih od 60 godina dostići će 1,4 milijarde do 2030. godine.

Eksperti ističu da povećan broj starih lica odražava napredak u zdravstvu i ishrani, bolje životne uslove, te ekonomski prosperitet, međutim, problem je kod onih koji imaju malu ili nikakvu socijalnu zaštitu ili ušteđevinu, što je izazov za mnoge u zemljama u razvoju.

Neke zemlje Latinske Amerike, posebno Meksiko i Peru, napredovale su na ovom indeksu zbog uspostavljanja sistema "socijalnih penzija" za najsiromašnija stara lica.

Riječ je o penzijama koje se finansiraju iz poreza i nisu na bazi doprinosa i osiguravaju bazičan prihod za najranjivije kategorije stanovništva.