Noćni uspon
215

Njima je dosta sarajevskog smoga: Planinari sinoć osvojili hladni vrh Trebevića

I. P.
Dok se Sarajlije guše u smogom prekrivenom gradu, pojedini zaljubljenjici planine koriste svaku priliku i idu na svjež zrak i uživanje u zimskim čarolijama. U organizaciji udruženja TREK Team Sarajevo sinoć se održao 53. "Noćni uspon na Trebević" i tako je otvorena peta sezona ovog adrenalinskog eventa.

U zakazano vrijeme se pojavilo šezdesetak planinara, koji su sa nestrpljenjem čekali da krenu prema vrhu. Svi su posebno bili sretni jer nije bilo očekivanog blata na početku staze.

"Prvi ovogodišnji uspon privukao je veliki broj zaljubljenika planine i ovog adrenalinskog uspona. Otvorena je peta sezona na najbolji mogući način, a na Trebeviću vlada prava zimska idila", rekao je Senad Bečković predsjednik udruženja i organizator NUTa.

Vrijeme je bilo zamalo idealno, a ono što je penjačima bilo posebno drago jeste da iz godine u godinu na svakom usponu bude sve više i više učesnika. Nisu to samo iskusni planinari, sve više je i trkača, biciklisti, djece, a posebno treba navesti da je sinoć bilo sigurno tridesetak ljudi kojima je ovo bilo prvo iskustvo sa noćnim planinarenjem.

"Iako je bilo mnogo učesnika, bez problema smo pristupili vrhu i sigurno vratili sve učesnike na polaznu tačku. Najstariji učesnik je imao 63 godina, a najmlađi Arman je imao 9 godina. Planinari su uživali u ambijentu, pridržavali se uputa tako da je ovo bilo prilično lako izvesti, rekao je Avdo Kulašin iskusni planinarski vodič.

Iz Trek Teama su najavili da je slijedeći noćni uspon 25. 12. te pozivaju sve zainteresovane da se priključe i uživaju u ovom načinu planinarenja. Više informacija mogu pronaći i dobiti na Facebook grupi.