lifestyle
0

Njemačka se mladež sve više opija

FENA
Ekscesno konzumiranje alkohola u njemačke mladeži povećava se, a smanjuje se broj pušača i konzumenata lakih droga, podaci su iz redovita godišnjeg Vladina izvještaja o ovisnostima, koje je u ponedjeljak predstavljeno u Berlinu.

"Broj mladih između 10 i 20 godina, koji su bili hospitalizirani zbog uzimanja alkohola, udvostručio se", rekla je Vladina povjerenica za suzbijanje ovisnosti Sabine Baetzing. Posebice zabrinjava, kako proizlazi iz izvješća, raširen običaj "opijanja do besvijesti" u mladih, što odnosi i ljudske živote.

"Zbog trovanja alkoholom u bolnici završi gotovo 20.000 mladih na godinu, a još prije nekoliko godina taj je broj bio upola manji", zaključila je Baetzing.

Ni stanje među odraslima nije bolje jer se, po izvještaju, 1,3 miliona Nijemaca vodi kao ovisnici o alkoholu, a 10 miliona je u rizičnoj skupini na rubu alkoholizma.

I broj umrlih od posljedica ovisnosti o teškim drogama raste, tako da je prošle godine bilo gotovo 10 posto više žrtava ovisnika. Istodobno se smanjuje broj pušača i konzumenata lakih droga, ali se još 220.000 građana smatra ovisnicima o lakim drogama, javila je Hina.

"Mladi više ne puše marihuanu, ali se zato opijaju do kome", zaključila je Vladina povjerenica, najavivši nacionalni program za suzbijanje alkoholizma i ovisnosti. U to spada i oštriji nadzor provedbe zabrane pušenja u javnim prostorima i ugostiteljskim objektima.

Oporbena Liberalna stranka Njemačke (FDP) usprotivila se pooštrenju zakona te je zaključila da se država u odnosu prema svojim građanima na smije pretvarati u "super dadilju".