Borba u Beogradu
1

Nezdrav zrak: Vožnja bicikla kroz jedan od najzagađenijih gradova u Evropi

M. N.
Gradovi u nekim dijelovima Evrope suočavaju se s problemom velikog zagađenja zraka. Smog predstavlja poseban problem na Zapadnom Balkanu, posebno Srbiji koja je ove zime bila među najzagađenijim.

BBC je objavio priču Jasne Cizler, aktivistice koja promoviše biciklizam u Beogradu i koja vjeruje da je upravo bicikl ključ čišćeg zraka.

"Bitno je promovisati biciklizam kao održivi transport posebno u uvjetima poput ovih kada je naš grad zaista zagađen", kazala je.

Srbija ima najveću stopu smrti povezanih sa zagađenjem zraka u Evropi. Aktivisti kažu kako bi biciklizam pomogao, ali je veoma teško.

"Biciklizam u Beogradu je poput ekstremnog sporta. Nekada je izazovno zbog saobraćaja koji je vrlo intenzivan, ali i zbog zagađenog zraka. Počela sam izbjegavati vožnju bicikla kada je zagađenje jako. Tokom posljednjih mjeseci kada se vrijeme promijeni i kada je zima tu, a zagađenje se pogorša, uvijek provjeravam podatke o zagađenosti. Ukoliko je nisko ili umjereno, onda vozim bicikl, ali ako je visoko, onda ne", rekla je Cizler.

Na Brankovom mostu, koji je glavni prijelaz iz starog u novi Beograd, saobraćaj je gust i poseban problem imaju pješaci i biciklisti koji se kreću blizu automobila iz kojih izlaze izduvni gasovi.

"Moramo koristiti manje fosilna goriva za zagrijavanje domova i smanjiti korištenje automobila. Jednom mjesečno organizujemo kritičnu masu koja promoviše biciklizam u Beogradu. Cilj je da imamo manje ljudi koji voze automobile i više onih koji voze bicikl. Od toga bismo imali koristi i sve bi se promijenilo", zaključila je Cizler.