lifestyle
26

New York ukinuo podjelu na "muške" i "ženske" toalete

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Stanovnici New Yorka od ponedjeljka mogu javne toalete u vlasništvu grada koristiti prema osjećaju vlastitog rodnog identiteta, a ne prema spolu, čime se ukida klasična podjela na "muške" i "ženske" toalete.

Takva izvršna odluka koju je potpisao gradonačelnik Bill de Blasio odmah je stupila na snagu, a upravitelji gradske imovine dobili su instrukcije da je poštuju u praksi jer je utemeljena na mišljenju gradskog Povjerenstva za ljudska prava, javlja Hina.

Odluku je s oduševljenjem pozdravila brojna njujorška zajednica transseksualnih i LGBT osoba, a računa se da ih je u New Yorku oko 25.000 jer se smatra da će pomoći u promoviranju njihovih prava i spolnog identiteta.

"Braneći prava jedne naše zajednice, smatramo da branimo prava svih zajednica u gradu", kazao je prilikom potpisivanja uredbe de Blasio.

Odluka liberalnog njujorškog gradonačelnika u praksi znači da će transrodna osoba koja se osjeća ženom, iako je po spolu muškarac, moći ići u kabinu za žene.

Odluka kojom se u New Yorku dokida diskriminacija transrodnih, barem kad je u pitanju upotreba prostorija u vlasništvu grada, ne odnosi se samo na toaletne prostore nego i na javne bazene, garderobe i slična mjesta.

Kako će provedba de Blasiove odluke izgledati u praksi, pokazat će vrijeme. Kako bi se trajnije dokinula diskriminacija transrodnih zajednica, New York ubuduće planira "rodno neutralna" mjesta na kojima se obično očekuju stroga privatnost i intimnost osoba koje se ondje nađu.