PROMO
15

Nevidljivi neprijatelj zdravlja: Kako se riješiti vlage u domu?

Iako mnogi od nas sa uzbuđenjem iščekuju idilični bijeli pokrivač i praznično raspoloženje, zima nam za to vrijeme priprema nevidljive opasnosti u našim domovima.

Obzirom da se tokom zimskog perioda prostorije ne provjetravaju toliko često kao ljeti, dok istovremeno grijanje radi, ovo je period u kojem vlaga predstavlja jedan od značajnih problema. Pored toga što stvara mnoge nedaće u samom enterijeru, vlaga je opasna i po naše zdravlje, stoga je važno znati kako dolazi do njenog nastanka, te kako je se riješiti.

Kako nastaje vlaga?

Vlaga se stvara kada topli, vlažni zrak dođe u doticaj s hladnim površinama. Kuhanje, kupanje, sušenje odjeće, pranje suđa i druge svakodnevne aktivnosti doprinose stvaranju vlage u prostorijama. Neki uređaji za grijanje, pogotovo oni bez ventilacije, također doprinose povećavanju nivoa vlage u vašem domu. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima, a pored njih, površine na kojima se vlaga zimi najčešće zadržava su zidovi i vrata bez odgovarajuće izolacije.

Koje su opasnosti vlage za naše zdravlje?

Vlaga u zatvorenom prostoru izaziva pojavu i širenje bakterija, virusa, gljivica i grinja. Oni, pak, mogu dovesti do zaraznih i kožnih bolesti, alergijskih reakcija, gripa, astme i drugih respiratornih problema, iritacije očiju, nosa, grla i kože, te kašlja, glavobolje i umora.

Na mjestima visoke vlažnosti, poput podruma i kupatila, dolazi do stvaranja plijesni, koja može izazvati probleme s disanjem, suzenje očiju, šmrcanje, kašljanje ili čak napad astme. Plijesan, pored ružnih tragova po zidovima ili namještaju i opasnosti po zdravlje, stvara i krajnje neugodan miris u domu.

Kako se riješiti vlage?

Najpouzdanije rješenje za ovaj problem predstavljaju odstranjivači vlage, koji će vam pomoći da postignete idealnu klimu u prostorijama u kojim boravite. Najbolju efikasnost će vam zasigurno pružiti Aero 360° odstranjivač vlage. Ovaj uređaj sastoji se od tijela i jedinstvenog dodatka za punjenje, koji višak vlage pretvara u slanu otopinu, sprečavajući tako kondenzaciju, stvaranje plijesni, neugodnih mirisa, te oštećenja u enterijeru.

Čak 60% ovog aparata napravljeno je od reciklirane plastike i ne zahtijeva odlaganje iskorištenih vrećica niti korištenje dodatnih spremnika, što ga čini ekološkim i praktičnim rješenjem. Dostupan je u dvije veličine, za prostorije različitih dimenzija, a pritom ne koristi električnu energiju, zbog čega ne stvara buku.

Obzirom da je ventilacija najviše ograničena u kupatilima, zbog čega je prekomjerna vlaga stvorena uslijed kupanja i tuširanja zarobljena unutar ove prostorije, Aero 360° za kupatila je uređaj prilagođen upravo ovim uslovima. Njegov prepoznatljiv dizajn osigurava holistički i efikasan protok vazduha, što rezultira odstranjivanjem viška vlage u vašem kupatilu.

Aero 360° i Aero 360° za kupatila aparati su koji će vam pomoći u eliminaciji vlage i kreiranju savršene klime u svim prostorijama vašeg doma, a uz pomoć Aromatherapy tableta, koje osvježavaju prostor mirisima prirode, poput lavande, svježine slapova i cvjetne livade, Vaš dom će, ove zime, imati posebnu atmosferu.