Legalno, ali skupo
356

Neum: Turisti negoduju zbog obaveznog plaćanja ležaljki, iz hotela potez opravdavaju koncesijom

Piše: M. N.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Neum je popularno turističko mjesto za bh. državljane i dijasporu koja tu ljetuje zbog pristupačnih cijena i odmora. Godinama se dosta toga mijenjalo, ali od ove godine uvedene su i ne baš tako ugodne novine na plažama, koje su se odrazile na budžet turista.

Turista Mustafa Hadžić obratio se našoj redakciji kazavši kako već godinama ljetuje u Neumu, ali da se ovaj put vratio kući razočaran, jer je svoj godišnji odmor sa sedam skratio na četiri dana.

"Ovaj put susreli smo se s preprekama koje budžet svake prosječne porodice u BiH ne može podnijeti. Razlog je činjenica o kojoj sam razgovarao s brojnim porodicama koje su doživjele isto to i bile tako nezadovoljne da su nekom čudnom odlukom nadležni koncesiju nad gradskom plažom dodijelili jednom od hotela koji je to maksimalno zloupotrijebio i cijelom dužinom plaže na kojoj smo odmarali su poredali ležaljke. Za njih se kao i za suncobrane naplaćuje 6 KM po danu, a nigdje na tom prostoru ne može se staviti peškir", rekao je Hadžić.

Ističe kako je bio prisiljen da unajmljuje ležaljke i suncobrane te da su za četiri dana potrošili planirani budžet za sedmodnevno ljetovanje.

"Nažalost, na ovaj način šalje se loša slika i poruka da je Neum grad samo za ljetovanje bogatih", kazao je.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Riječ je o plaži koju je Općina Neum 2016. godine dala pod koncesiju hotelu Grand koji je odlučio postaviti ležaljke i suncobrane duž dodijeljenog dijela plaže.

"Plaža nije u vlasništvu hotela, na nju plaćamo koncesiju dvije godine. Otvorenog je tipa i može doći ko hoće, ali naplaćujemo ležaljke i suncobrane jer plaćamo i koncesiju i uprava donosi odluku kako će upravljati plažom", kazali su nam nadležni u hotelu Grand.

Ipak, to nije utjecalo na broj gostiju u ovom jedinom bh. gradu s izlazom na more. Plaže su pune, a ugostitelji zadovoljni. Tokom narednih dana očekuje se povećanje broja turista.