Savjeti iz Becutana
42

Neugodan period za bebe, ali i roditelje: Kolike, kako ih smiriti i kada prestaju?

Kolike ili grčevi - neugodan period za bebe, ali i roditelje
Kolike ili grčevi - neugodan period za bebe, ali i roditelje
Bebe su oličenje bezbrižnosti i spokoja, sa njihovim rođenjem roditelji osjećaju neograničenu količinu sreće i zadovoljstva. Međutim, ti idilični počeci vrlo brzo budu narušeni neprestanim plačem koji uzrokuju kolike.

Ovaj, za novopečene roditelje, tajanstveni fenomen pojavljuje se kod beba u prvim mjesecima njihovog života, uzrokujući intenzivan i neobjašnjiv plač, grčenje tijela, praćeno stiskanjem šakica, crvenilom u licu i ispuštanjem gasova. Osim toga uzima danak na roditeljskom snu, a često izaziva i osjećaj nemoći.

Kolike su definisane kao bolni grčevi u stomaku koji uzrokuju nelagodu i bol kod beba. Iako se uzrok kolika ne može precizno odrediti, pedijatri smatraju da faktori poput nezrelog probavnog sistema, nakupljanje vazduha i osjetljivosti na hranu mogu igrati ulogu u njihovom nastanku. Obično se javljaju u određeno doba dana, najčešće navečer, i mogu trajati nekoliko sati.

Kako ih smiriti?

Kolike su bolni grčevi u stomaku bebe
Kolike su bolni grčevi u stomaku bebe

Jedan od izazova s kojim se roditelji suočavaju je kako smiriti bebu koja pati od kolika.

Bitno je da bebu držite uspravno dok doji ili pije mlijeko iz flašice, zatim joj pomozite da podrigne kako bi se oslobodila progutanog vazduha. Kada već dođe do pojave kolika možete da bebi grijete stomak korištenjem tople pelene ili termofora s toplom vodom. Nježno masirajte stomak i to kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu.

Bebe vole i bijeli šum, odnosto kada im puštate tihe zvukove fena, ventilatora ili umirujuće muzike. Fokusirajući se na ove zvukove često skrenu pažnju sa grčeva u stomaku i smire se. Nježno ljuljanje ili vožnja u kolicima pa i automobilom često daju pozitivne rezultate.

Ukoliko ove metode nisu efikasne, dalje se preporučuje upotreba farmaceutskih proizvoda u obliku kapi namijenjenih za umirivanje kolika. Kod odabira proizvoda važno je da je proizvod adekvatan za uzrast i da nema umjetnih tvari.

Kapi protiv kolika

Becutan Kids VITS
Becutan Kids VITS

Becutan KIDS VITS protiv kolika je medicinsko sredstvo u vidu kapi namijenjenih za umirivanje kolika kod beba i djece i za liječenje gastrointestinalnog nadimanja i pogodan je za upotrebu od prvog dana djetetovog života.

Kapi su formulirane u skladu sa najnovijim naučnim razvojem, normama i zdravstvenim preporukama, u sebi sadrže simetikon u maslinovom ulju, zatim vitamine A i E, te koenzim Q10. Prirodnog su sastava i ne sadrže umjetne tvari. Inače, simetikon je dobro poznat, bezbjedan i pouzdan u terapiji kolika kod beba. Efikasno oslobađa gasove iz bebinog probavnog sistema i time smanjuje nadimanje i umiruje kolike.

Kolike mogu biti izazovne za roditelje, no važno je zapamtiti da su prolazne, najčešće traju do trećeg ili četvrtog mjeseca, ali trebamo imati na umu da se njihov intenzitet smanjuje kako vrijeme odmiče.

Više informacija o roditeljstvu i roditeljskih savjeta potražite na stranici Becutan Kids Vits.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o medicinskom sredstvu. Za obavijest o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.