Ravnospravnost spolova
11

Nepodnošljiv život: Žene nekada nisu imale pravo na ove uobičajene stvari

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
O ravnopravnosti spolova priča se i danas i iako još uvijek postoje stvari koje se dovode u pitanje kada je riječ o "slabijem" spolu, nekada je život ženske osobe bio gotovo nepodnošljiv.

Kroz historiju, žene su se uvijek morale boriti za osnovna prava, piše Bright Side. Prije manje od 100 godina, ženama nije bilo omogućeno posjećivati određena mjesta, bilo im je zabranjeno raditi mnoge stvari i mnogo su trpjele zbog spolne diskriminacije. Dugo su se borile kako bi se našle u poziciji u kojoj su danas, a ovo su neke od nevjerovatnijih stvari koje su ženama nekada bile zabranjene.

1. Nisu mogle same ići u kupovinu

Žene je morao pratiti muškarac svaki put kada su napuštale kuću, a posebno kada su išle u kupovinu. Muškarci su bili tu da ih zaštite, a ženama je bilo zabranjeno posjećivati određena mjesta bez muške pratnje.

2. Nošenje hlača

U prošlosti su žene nosile isključivo suknje. Nošenje hlača nije bilo samo društveno neprihvatljivo, već je u nekim zemljama smatrano ilegalnim. Hlače su smatrane znakom muževnosti i pobune.

3. Glasanje

Muškarci su vjerovali da žene nisu stvorene za sudjelovanje u politici i zato nisu imale pravo glasati. Vjerovalo se čak da žene imaju lošiji mozak i da mentalno nisu sposobne glasati.

4.  Nisu mogle otvoriti račun u banci i imati kreditnu karticu

Ranije žene nisu mogle otvoriti račun na svoje ime. One nisu imale pravo podići kredit ili imati kreditnu karticu. Ako su bile neudane, morao je otac potpisati papire umjesto njih.

5. Pridruživanje vojsci

Prilično rijetko se događalo da neka žena bude u vojsci, a na nekim mjestima je to čak bilo i zabranjeno. Žene su imale pravo priključiti se kada su zaista potrebne državi, kao tokom ratova, recimo.

6. Služenje u poroti

Ženama nije bilo dopušteno sjediti u poroti, osim kada su bile optužene ili samo promatrači. Smatrane su previše krhkim i suosjećajnim da bi sudjelovale u tako ozbiljnim slučajevima.

7. Nisu imale lagan pristup kontraceptivnim pilulama

Sredinom dvadesetog stoljeća kontrola rađanja je postala legalna samo u određenim mjestima. Ipak, i tada je postalo legalno samo za udane žene, one koje su bile same morale su čekati još nekoliko godina.

8. Nisu imale vlastitu putovnicu ako su bile udane

Jednom kada se žena uda, trebala je imati zajednički pasoš sa svojim mužem. Bilo je potpuno neprihvatljivo za udanu ženu da putuje izvan zemlje bez svog muža.

9. Nisu mogle zadržati svoj posao dok su trudne

Žene su dosta patile zbog spolne neravnopravnosti u prošlosti. Samo jedan primjer toga je da nisu mogle dobiti ni zadržati posao ako su trudne. U SAD-u je tako bilo sve do 1978. godine, kada su donijeli novi zakon koji je prekinuo ovu diskriminaciju.

10. Nisu mogle postati advokatice

Ženama je bilo omogućeno studirati pravo, ali nisu smjele raditi ovaj posao i izjašnjavati se o slučajevima klijenata.