lifestyle
2

Neobična operacija u Indiji: Dječaku nos transplantiran na čelo

Klix.ba
Dvanaestogodišnji dječak iz Indije Arun Patel dobio je novi nos i to na čelu, nakon što je zbog preležane upale pluća još kao beba i kasnijih komplikacija njegov nos pretrpio ozbiljno oštećenje tkiva.

Ovaj veoma kompliciran operativni zahvat izveo je tim indijskih ljekara na čelu s doktorom Ashwinom Dashom, koji je nakon operacije izjavio da je uvjeren kako će Patelov nos normalno funkcionirati.

Patel je upalu pluća preležao kao beba, a infekcija je oštetila hrskavicu nosa, što je za ljekare bila otežavajuća okolnost. Ipak, ljekari u gradu Indori odlučili su izvesti rijetku četverofaznu plastičnu operaciju, kako bi dječaku "dali novi nos".

Prema riječima šefa ljekarskog tima dr. Dasha, bila je potrebna godina kako bi kompletna operacija bila završena. U prvoj fazi, silikon za proširenje tkiva je stavljen na njegovo čelo da bi se napravio prostor za pravljenje novog nosa.

Zatim mu je ubrizgana posebna hemikalija da bi se tkiva proširila. Druga faza se sastojala u uzimanju hrskavica iz grudi za pravljenje novog nosa koji je rastao na njegovom čelu više od tri mjeseca.

Ljekari su uklonili umjetni nos u trećoj fazi i implantirali ga na njegovo lice. Završna faza uključivala je oporavak čela. Slična operacija izvedena je u Kini 2013. godine kada je čovjeku kojem je u saobraćajnoj nesreći oštećen nos dat novi.