Zdravlje
60

Transplatacija lica mladom vojniku promijenila život: Sada je mnogo lakše biti u javnosti

Klix.ba
Foto: Screenshot
Prošlo je gotovo pet godina otkako je Mitchell Hunter uradio transplantaciju lica, a sada je došlo vrijeme kada je odlučio progovoriti o svom novom životu nakon revolucionarne operacije.

"Osjećam se veoma dobro nakon operacije koju sam uradio kada sam imao 21 godinu. Sada je mnogo lakše biti u javnosti. Sada imam potpuno drukčije lice i to je sve što sam oduvijek želio", rekao je Hunter u intervjuu za CNN.

Hunter je pretrpio značajne povrede 2001. godine u saobraćajnoj nesreći kada je zadobio kobne opekotine. Šok ga je koštao nogu i lica. Iako je bilo riječ o strašnoj nesreći, Hunter nije želio imati negativne posljedice.

"Na operaciju gledam kao na nešto što me ojačalo. Volio bih da vratim svoje noge i lice, ali da se nesreća nije desila, nikada ne bih bio ovo što sam danas“, rekao je Hunter.

Mitchell (35) je druga osoba na svijetu koja je imala kompletnu transplataciju lica. Prva je urađena u Španiji 2010. godine, a prva polu-transplantacija lica urađena je u Sjedinjenim Državama 2008. godine.

Hunterova operacije urađena 2011. godine trajala je 14 sati. On ne može ni osjetiti senzacija promjene na koži, toplotu, hladnoću, golicanje ili bilo šta slično. Na operaciji je radio tim od 30 ljekara. Dobio je nove očne kapke, nos, usne, mišiće lica i nerve. Nakon pet mjeseci nestale su otekline i on je dobio prave crte lica. Nakon pet godina narasla mu je i brada koja pokriva tragove, a ožiljci se primijete jedino okolo očiju na čemu ljekari još rade. Hunter nikada nije bio sretniji.

Danas ovaj čovjek živi normalnim životom, ide na posao i vodi djecu u kino. Zahvalan je doktorima na uspješnoj operaciji i ohrabruje druge da budu donatori prilikom transplatacije lica.