lifestyle
0

Neadekvatan grudnjak može prouzrokovati zdravstvene probleme

Klix.ba
Neadekvatan grudnjak ženama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju medicinski stručnjaci.

Nije rijetkost da veliki broj žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka, najčešće zbog toga što ne znaju procijeniti širinu leđa i veličinu grudi.

Međutim, to nije nimalo bezazleno kako se misli. Naime, ljekari tvrde da neadekvatan grudnjak može izazvati osipe, iritacije pa čak i lošu probavu, a to je posebno izraženo kod žena koje imaju veće grudi.

"Žene redovno dolaze u moju kliniku zbog spuštenih ramena, krivih leđa, loše probave, ožiljaka od žica. Sve to izazvano je nošenjem neadekvatnog grudnjaka", kazala je kiropraktičarka Lorna Mills.

Zbog svega toga je jako važno da pri kupovini grudnjaka vodite računa da ste izabrali grudnjak stvoren za vas.

Kako biste odabrali pravi broj grudnjaka, potrebno je izmjeriti opseg područja ispod grudi, kao i obujam samih grudi. Korpe vam moraju u potpunosti prekrivati grudi, ništa ne smije "curiti" niti smije biti labav.

Dobar grudnjak trebao bi držati grudi tačno između ramena i lakta te unutar okvira trupa. Naramenice moraju biti dovoljno čvrsto zategnute kako grudnjak ne bi izgubio funkciju držača.

Treba obratiti pažnju i na šav grudnjaka. Ako prolazi vodoravno preko sredine korpica, vaše grudi će prividno dobiti na veličini.